Journalisten: Assad achter aanslag Syrië - ‘oppassen met beschuldiging’

Cameraman Gilles Jacquier kwam woensdag om bij een aanslag op een groep journalisten in de Syrische stad Homs. Foto AP

De journalisten die woensdag slachtoffer waren van de aanslag die de Franse cameraman Gilles Jacquier het leven kostte, vermoeden opzet in het spel. President Bashar Assad zou achter de aanval in de Syrische stad Homs zitten.

Dit stelde zowel de Belgische VRT-journalist Jens Franssen gisteren op dat Belgische radiostation, als de Nederlandse fotograaf Steven Wassenaar vandaag in Trouw.

Wassenaar stelt in Trouw:

“Wij waren in een zone die normaal gesproken volledig gecontroleerd wordt door Assad. Wat er is gebeurd, bewijst óf dat alle Syrische veiligheidsmensen waar wij door werden omringd ons opeens niet meer konden beveiligen, óf dat er toch iets ander aan de hand is.”

Franssen zei op VRT-radio dat het feit dat de gids uiteindelijk niet meeging naar de plek van de aanslag vraagtekens bij hem heeft doen rijzen. Ook het feit dat de veiligheidsmensen zijn blijven staan toen het incident begon, zei hij heel vreemd te vinden.

(Schokkende) beelden van de aanslag op de groep internationale journalisten woensdag in Syrië:

'Niet te snel met beschuldigingen komen - situatie in Syrië is erg troebel'

Buitenlandredacteur Carolien Roelants van onze krant benadrukt echter dat er voorzichtig moet worden omgesprongen met dit soort beschuldigingen:

“Het kan natuurlijk waar zijn. Maar de vraag is: zijn er daadwerkelijk sterke aanwijzingen voor. Er is nu eenmaal besloten dat er een good guy en een bad guy is in de situatie van Syrië, en dus moet al het slechte wel de schuld zijn van die bad guy – in dit geval Assad. Natuurlijk draagt zijn regering grote verantwoordelijkheid voor wat er momenteel in het land gebeurt, maar de situatie in Syrië is erg troebel. Ook de oppositie is verdeeld. Niemand weet precies wie wat doet.”

Harde bewijzen hebben de betrokken journalisten inderdaad niet, geven zij toe in Trouw en op VRT-radio. Sterker nog, het idee van een opzetje door de regering Assad zou betekenen dat het regime ook op zijn eigen aanhangers schiet. Ook acht Assad-sympathisanten kwamen bij de aanslag om. Maar op dit moment lijkt ook dat in Syrië toch ook weer niet geheel onmogelijk.

    • Niels Posthumus