Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Arabische Liga waarschuwt voor burgeroorlog in Syrië

Nabil Elaraby, de secretaris generaal van de Arabische Liga sprak vandaag tijdens een persconferentie in Bagdad. Foto Reuters / Thaier al-Sudani

Nabil Elaraby, het hoofd van de Arabische Liga meldde vandaag dat de situatie in Syrië mogelijk afstevent op een burgeroorlog. Volgens hem hebben overheidstroepen vandaag het vuur geopend op duizenden burgers, waarbij zeker tien doden zijn gevallen, meldt persbureau AP.

Hardste optreden sinds aanwezigheid van waarnemers

Duizenden Syrische demonstranten gingen vandaag de straat op om de deserteurs te steunen die zich tegen het regime van president Bashar Al-Assad hebben gekeerd. Militaire troepen traden vervolgens hard op tegen de menigte. Sinds de aanwezigheid van waarnemers van de Liga heeft het regime van Assad nog niet zo fel ingegrepen tegen acties van betogers. Elaraby maakt zich daarom grote zorgen over het oplaaiende geweld, verklaarde hij vandaag tegenover AP:

“We zijn voornamelijk bezorgd omdat de regering afspraken met ons heeft gemaakt die zij niet naleeft. Als dit zo doorgaat, kan het uitlopen op een burgeroorlog.”

Tegenstanders van het regime van Assad houden een tekening op met daarop Nabil Elaraby afgebeeld. Foto ReutersTegenstanders van het regime van Assad houden een tekening op met daarop Nabil Elaraby afgebeeld. Foto Reuters

Op 19 december ging Syrië akkoord met een vredesplan van de Arabische Liga. De belangrijkste overeenkomsten daarin is dat internationale waarnemers het land in mogen om de situatie in kaart te brengen en dat Assad zijn troepen terugtrekt uit de steden. Sinds de aanwezigheid van de waarnemers zijn meldingen gemaakt van tientallen doden die zijn gevallen onder burgers door aanvallen van het regime. De Liga heeft destijds meerdere malen overwogen de waarnemers terug te trekken door het voortdurende geweld.

‘Journalisten vandaag gearresteerd in Damascus’

Volgens een groep activisten zijn er vandaag tevens twee journalisten en een tolk gearresteerd in de Syrische hoofdstad Damascus. De groep die zich de ‘Lokale Coördinatie Commissie’ noemt had verder geen informatie over de afkomst van de journalisten. In de stad Homs is eergisteren een Franse journalist omgekomen tijdens een demonstratie. Een Nederlandse fotograaf raakte gewond. De overheid heeft toegang tot het land voor westerse journalisten nagenoeg geblokkeerd.

Assad: ‘Een buitenlandse samenzwering wil Syrië destabiliseren

De Syrische president Bashar al-Assad beschuldigde een ‘buitenlandse samenzwering’ er enkele dagen geleden van dat zij Syrië proberen te “destabiliseren”. Tijdens een toespraak op de Universiteit van Damascus zei hij vervolgens dat hij niet denkt aan aftreden. Volgens Assad proberen regionale en internationale partijen het land te destabiliseren door de feiten en gebeurtenissen te verdraaien. Zo is er nooit het bevel gegeven om burgers dood te schieten, aldus Assad.

De VN zei vorige maand dat meer dan vijfduizend burgers zijn gedood sinds de protesten in maart vorig jaar begonnen. Assad beweert al sinds het begin van de opstand dat de media en een buitenlandse samenzwering achter de onrust zitten.