Apple legt verkoop iPhone 4S in China stil. Bekijk hier waarom

Honderden belangstellenden stonden vanochtend in de rij bij een winkel van Apple in Shanghai. Foto AP / Eugene Hoshiko

Apple heeft vanochtend de verkoop van de iPhone 4S in Peking en Shanghai stilgelegd. Die verkoop had vanochtend moeten beginnen, maar de belangstelling was zo groot dat de veiligheid van medewerkers niet gegarandeerd kon worden. Op foto’s uit China is te zien waarom.

De toestroom van kopers bij de grootste winkel van Apple in Peking was zo groot dat het bedrijf al bij voorbaat moest besluiten de verkoop niet te laten starten. De menigte reageerde boos op dit bericht van een medewerker van de winkel, waarna de winkel onder meer met eieren werd bekogeld. De politie moest herhaaldelijk ingrijpen om escalatie te voorkomen.

Buiten Peking en Shanghai ging de 4S wel gewoon in de verkoop. In de rest van China was de nieuwe telefoon heel snel volledig uitverkocht. Liefhebbers uit Peking en Shanghai kunnen de telefoon voorlopig alleen online bestellen of proberen via reguliere telefoniewinkels te bemachtigen.

Commotie bij de Apple Store in Peking. Foto Reuters / David Gray Commotie bij de Apple Store in Peking. Foto Reuters / David Gray

Een Chinese man steekt zijn middelvinger op omdat hij al zo lang moet wachten bij de Apple Store in Peking. Foto AFPEen Chinese man steekt zijn middelvinger op omdat hij al zo lang moet wachten bij de Apple Store in Peking. Foto AFP

Tientallen agenten waren vanochtend nodig om de Apple Store in Peking te beveiligen. Foto Reuters / David GrayTientallen agenten waren vanochtend nodig om de Apple Store in Peking te beveiligen. Foto Reuters / David Gray

Vanochtend vroeg stonden al honderden mensen te wachten bij de Apple Store in Shanghai. Foto AP / Eugene HoshikoVanochtend vroeg stonden al honderden mensen te wachten bij de Apple Store in Shanghai. Foto AP / Eugene Hoshiko

    • Pim van den Dool