24.000 kinderen op de tribune bij duel Ajax-AZ

Er was gisteren een run op de gratis kaartjes voor de wedstrijd.

De tienduizend extra kaarten die Ajax gisteren heeft vrijgegeven voor de bekerwedstrijd van volgende week donderdagmiddag tegen AZ waren al na twintig minuten weg. De voetbalclub had de kaartjes beschikbaar gesteld, omdat er veel vraag naar was.

Alleen kinderen tot 12 jaar mogen aanwezig zijn bij de bekerwedstrijd, die vanwege het incident rond AZ-keeper Esteban moet worden overgespeeld. Dat had de voetbalbond KNVB eerder deze week op verzoek van Ajax besloten. Per zes kinderen mag er één begeleider mee.

De clubleiding heeft de aanmeldingsprocedure voor de gratis kaarten nu definitief stopgezet. Het totaal aantal bezoekers voor de wedstijd is nu 24.000 (op een stadioncapaciteit van 52.000). De club heeft nog geprobeerd extra stewards op te roepen om meer jonge toeschouwers kwijt te kunnen, maar dat was niet mogelijk. Ajax was in eerste instantie uitgegaan van 14.000 weg te geven kaarten.

Het duel tussen Ajax en AZ werd op 21 december gestaakt, nadat een Ajax-hooligan het veld was opgerend en AZ-keeper Esteban had aangevallen. AZ weigerde daarna verder te spelen. De KNVB besloot dat de wedstrijd in zijn geheel en zonder publiek overgespeeld moet worden.

Maar Ajax zag het niet zitten om in een leeg stadion te voetballen. De club stelde daarom – naar Turks voorbeeld – voor om alleen kinderen en vrouwen toe te laten tot de wedstrijd. Het COC, de belangenvereniging voor homoseksuelen, wilde dat ook homo’s bij de wedstrijd aanwezig zouden mogen zijn. Deze voorstellen hebben het volgens de KNVB niet gehaald omdat ze in strijd zouden zijn met de Algemene Wet Gelijke Behandeling.

De KNVB wil met het toelaten van alleen kinderen het „educatieve karakter van de wedstrijd benadrukken”. (NRC)