Zij vecht voor zijn reputatie

Uit The Obamas, het recent verschenen boek van de Amerikaanse journaliste Jodi Kantor, blijkt dat Michelle Obama tegen wil en dank first lady is. Toch lijkt ze zich steeds meer met haar bestaan te verzoenen. Met de presidentiële verkiezingen op komst moet ze ook wel, als stemmentrekker voor haar man.

Er is een foto uit 1996 van een jonge Barack en Michelle Obama, zittend op de bank in hun huis in Chicago. De Obama’s zijn veelbelovende jonge mensen, maar niets wijst er dan al op dat ze later in het Witte Huis zullen wonen. Hij werkt bij een advocatenkantoor, zij bij een organisatie voor maatschappelijke betrokkenheid. Ze worden gefotografeerd voor een serie over stellen in Amerika.

Het bijzondere is dat het jonge stel op de bank hetzelfde uitstraalt als het presidentiële echtpaar dat we nu kennen – Barack rustig, open en zelfverzekerd, Michelle vriendelijk, maar ietsjes argwanend. Hij heeft zijn rechterarm los op de leuning liggen, zijn linkerarm ligt om haar heen. Zij houdt haar handen gekruist op zijn knie. Ze lijkt de toegang tot hem te blokkeren.

Nog treffender is het bijbehorende interview met de Obama’s. Michelle vertelt dat er een „grote kans” bestaat dat haar man de politiek in gaat, maar dat zij twijfelt over zijn keuze. „Ik ben terughoudend over de politiek. Ik denk dat hij veel te aardig is voor die ruwheid, de scepsis.”

Dezelfde beschermingsdrang die Michelle Obama destijds voelde, heeft ze nog steeds. Dat beeld ontstaat uit de voorpublicatie van het boek The Obamas van New York Times-journalist Jodi Kantor, dat afgelopen dinsdag is verschenen. 

Abonnees kunnen het hele artikel van Ykje Vriesinga hier lezen.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Dinsdag 10 januari 2012, pagina 12 - 13.

    • een onzer redacteuren