'We krijgen nog spijt van alle kritiek op de JSF'

08-01-2003, ROTTERDAM. LIJSTTREKKERSDEBAT IN DE ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM. HERBEN EN MARIJNISSEN IN DEBAT FOTO BAS CZERWINSKI

Zonder de steun van de Lijst Pim Fortuyn, en zonder de inspanningen van de net aangetreden LPF-leider Mat Herben, was in 2002 er na de val van het tweede kabinet-Kok geen meerderheid gekomen voor de JSF. Inmiddels werkt Herben voor de NIDV, de lobbyorganisatie van de defensie-industrie. „Natuurlijk sta ik nog steeds achter die beslissing. Maar door alle partijpolitiek en eenzijdige berichtgeving zitten we nu in een situatie waar we eens spijt van kunnen krijgen.” Herben hekelt de „halfslachtige houding” van het kabinet. „Als we zo doorgaan gaan die miljarden niet naar Nederland. We zijn bezig de kip met de gouden eieren te slachten.”