Vuelta alleen in noorden

De Ronde van Spanje heeft dit najaar alleen in het noorden van het land plaats. Dat heeft de organisatie gisteren tijdens de presentatie van het parcours in startplaats Pamplona bekendgemaakt.

In de Baskische stad begint de Vuelta op 18 augustus met een 16,2 kilometer lange ploegentijdrit. De organisatie, geadviseerde door vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain die in deze regio opgroeide, verwacht geen problemen in de nauwe straten van Pamplona. De eindstreep van de ploegentijdrit ligt in de arena van het stierenvechten.

Op 9 september eindigt de wielerronde in Madrid, de meest zuidelijke plaats in de komende editie. Vorig jaar keerde de Vuelta na dertig jaar afwezigheid terug in het politiek onrustige Baskenland. Volgend jaar is de start op de Canarische Eilanden.

Na de start trekt het peloton dit najaar eerst naar het oosten, waar het Andorra en Barcelona aandoet. Vervolgens vliegt de karavaan naar Galicië in het uiterste noordwesten en gaat het westwaarts langs de Spaanse noordkust. Vanaf Santander zet het peloton daarna koers naar het zuiden om traditiegetrouw in finishplaats Madrid te eindigen.

In de geest van adviseur Indurain is het 3.300 kilometer lange parcours gemaakt voor klimmers. Naast de ploegentijdrit en een individuele tijdrit van veertig kilometer zijn er slechts zes vlakke ritten. Dertien etappes gaan over het midden- of hooggebergte. In totaal moeten de renners 37 bergen beklimmen. Zes etappes eindigen ook bergop.