VS onderzoeken video van mariniers die over Talibaan urineren

Beeld uit de video waarop de mariniers te zien zijn terwijl ze hun behoefte over de lijken doen. Foto Reuters

Het marinierskorps van de Verenigde Staten stelt een onderzoek in naar een voor hen zeer verontrustende video. Gisteravond dook beeldmateriaal op van ogenschijnlijk Amerikaanse strijdkrachten die in Afghanistan over lijken van Talibaanstrijders urineren.

Op de beelden zijn vier mannen te zien in camouflagekleding die hun behoefte doen over de drie doden. “Have a nice day, buddy”, zegt een van hen. Een ander maakt een opmerking over een douche. Reuters sprak twee leden van het Amerikaanse leger die tegenover het persbureau verklaarden dat de beelden authentiek lijken te zijn, maar de bron van het materiaal is nog niet bekend.

http://youtu.be/FK22XDTbV4A

“We moeten nog de herkomst en authenticiteit van de video vaststellen, maar de handelingen op het beeldmateriaal komen niet overeen met onze waarden. Noch staan ze voor de aard van het marinierskorps. Deze zaak zal tot de bodem worden onderzocht.”- reactie U.S. Marine Corps.

In een brief naar minister van defensie Leon Panetta heeft een islamitische mensenrechtenorganisatie de ontheiliging van de lichamen al veroordeeld. De beelden komen op een voor de VS zeer ongelegen moment: Amerikaanse troepen zijn bezig zich terug te trekken uit Afghanistan maar beelden als deze zullen anti-Amerikaanse sentimenten alleen maar doen aanwakkeren.

Het is niet voor het eerst dat beelden naar buiten komen van wangedrag en vernederingen door Amerikaanse strijdkrachten. Het meest bekend zijn de opnamen uit de Iraakse Abu Ghraib-gevangenis. In maart vorig jaar doken foto’s op van militairen die poseerden met Afghaanse lijken. Het Pentagon heeft dan ook zeer verontrust gereageerd op de video:

“Wie het ook zijn en in welke omstandigheden dan ook, dit is gedrag van de meest schandelijke soort en onacceptabel voor leden van het leger.”

Update 10.23 uur: De Afghaanse Talibaan hebben bij monde van een woordvoerder laten weten dat de inhoud van de video geen invloed zal hebben op de intenties van de groepering bij de vredesgesprekken met Afghanistan. “Het is geen politiek proces, we zitten in de verkennende fase dus de beelden zullen de besprekingen en de uitwisseling van gevangenen geen schade berokkenen.”