Video: waarom de New York Times bepaalt wie kans maakt op een Oscar

Veel films maken kans op nominatie voor het prestigieuze beeldje, maar iets teveel ook niet.Foto AP / Amy Sancetta

De Academy die jaarlijks de Oscars uitdeelt heeft wat kleine lettertjes aangepast in de reglementen. In de categorie ‘beste documentaire’ is het plots een vereiste dat de film een recensie krijgt in de New York Times, of de Los Angeles Times. Een eigenaardige regel die heel wat films uitsluit.

Ric Robertson, topman bij de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences legt uit dat het aanbod aan films anders veel te groot is: “Er waren dit jaar meer dan honderd inzendingen, het liep echt uit de hand.” Tot nu toe was de eis dat een film minimaal zeven dagen in een bioscoop in New York of Los Angeles te zien was en in een groot dagblad was geadverteerd.

Een regel met veel kritiek

De kleine aanpassing is niet onopgemerkt gebleven. Het klinkt ook nogal eigenaardig dat de recensenten van twee dagbladen de eerste selectie maken voor een dergelijke prestigieuze filmprijs. Nog voor de genomineerden bekend zijn is al duidelijk welke films, nee, welke ijzersterke films geen kans meer maken. Time Magazine vindt dat deze regel dan ook zo snel mogelijk ongedaan gemaakt moet worden. Het tijdschrift zette een aantal prachtdocu’s op een rij die totaal onterecht uitgesloten zijn van nominatie door de nieuwe regel. Hieronder een selectie must-sees:

De makers van The Interrupters wisten een paar jonge mensen te volgen die gangs in de armste wijken van Chicago op straat te lijf gaan. Zo laten ze de ontluisterende realiteit zien van delen van de ogenschijnlijk welvarende Verenigde Staten.

The Cave of Forgotten Dreams gaat heel ver terug in de tijd, en toont de oudste nog bestaande rotsschilderingen die met de nieuwste filmtechnieken in beeld worden gebracht.

http://www.youtube.com/watch?v=oZFP5HfJPTY

Tabloid vertelt het verhaal van de obsessieve Joyce McKinney, een model uit de jaren zeventig die haar liefde niet los kon laten. Ze achtervolgde hem de halve wereld over, poogde hem te verkrachten en ontvoerde hem. Een portret.

Into the Abyss is een docu over death-row in Texas. veroordeelden en hun naasten komen aan het woord waarmee een diep religieuze maar ook criminele samenleving wordt geschetst.

http://www.youtube.com/watch?v=5uV1_Yc8OSw

    • Annemarie Coevert