Vertrouwen in medemens, politici en politie stijgt

De meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft vertrouwen in elkaar, in de politiek, in de politie en in het rechtsstelsel. Samen met de Scandinavische landen loopt Nederland daarmee binnen Europa voorop. Dat bleek gisteren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het vertrouwen van Nederlanders in de medemens is gestegen tot 67 procent. Kees van den Bos, hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit Utrecht, heeft hier wel een verklaring voor. De wereld wordt steeds ‘groter’ en abstracter, zo beslist de Europese Unie over onze toekomst. „Hierbinnen zoeken mensen naar kleine, vertrouwde gemeenschappen.” Ruim 50 procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in politici. Erg laag, vindt Van den Bos. Sinds de opkomst van wijlen Pim Fortuyn en PVV-leider Geert Wilders is er een grote groep mensen die de politiek fundamenteel wantrouwt, zegt hij. „Daarnaast is er een grote groep hoogopgeleiden die eerst informatie wil zien voordat ze politici vertrouwen.” Ondanks het soms slechte imago van agenten heeft ruim 70 procent vertrouwen in de politie. Burgers vertrouwen de overheid alleen als ze merken dat die rechtvaardige beslissingen neemt, of die nu in hun eigen voordeel zijn of niet, zegt Van den Bos. (NRC)