Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Jazz

Verlangen naar vrijheid

JazzMichiel Stekelenburg Quartet:

Hypnos

Nooit dacht hij als rockgitarist in bands als Vals Licht een jazzalbum te maken. Tot zijn oren opengingen naar nieuwe stijlen, en het verlangen naar vrijheid in de noten het overnam. Gitarist Michiel Stekelenburg, die zijn opleiding deed aan het conservatorium van Tilburg en zich in de lokale jazzscene ontwikkelde, breidde zijn jazztrio uit met een blazer en sleutelde aan zijn jazzdebuut Hypnos.

Het is een modern jazzalbum met een levendige rode draad waarin Stekelenburg makkelijk de aandacht naar zich toe trekt. Zijn rockachtergrond is onmiskenbaar als hij het op een scheuren zet, in bijvoorbeeld Go with Sco, een onmiskenbare buiging naar Scofield. Maar in zijn met tenorsaxofonist Tom Beek, contrabassist Guus Bakker en slagwerker Pascal Vermeer opgenomen composities gaat het niet alleen om grillig gierend gevonk, maar ook om zoetvloeiende, geraffineerd opgebouwde uitwisselingen. Neem Lyra, een nummer waarin het kwartet zijn jazz naar een mooi hoog podium tilt. Gitaar en sax wisselen in de stukken veel uit. Ook melodieus en op het evenwicht van spanning en complexiteit biedt dit debuut genoeg.