Verkoop woningen fors gedaald - slechtste vierde kwartaal sinds 1994

Foto NRC / Arjan de Jongh

De makelaars van de grootste brancheorganisatie NVM hebben vorig jaar 7 procent minder woningen verkocht dan in 2010. De leden van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (circa 4.000 leden) verkochten vorig jaar 89.210 woningen, op een totale markt van 118.000 transacties, heeft de NVM vanochtend bekendgemaakt.

Ten opzichte van 2010 daalde de gemiddelde prijs van een woning vorig jaar met 4,1 procent tot 223.000 euro. Voor dit jaar verwacht de NVM een verdere prijsdaling van 5 procent. NVM-voorzitter Ger Hukker:

“Mensen die nu nog blijven vasthouden aan een te hoge vraagprijs, komen straks van een koude kermis thuis. Hun woningen zullen niet van de hand gaan.”

Herstel van de woningmarkt zit er in 2012 niet in, denkt Hukker. Hij wijst op onzekerheid bij consumenten door het uitblijven van een integrale aanpak van de woningmarkt door het kabinet. Hij verwacht slecht nieuws uit de Voorjaarsnota en geen snelle oplossing voor de eurocrisis. Huizenkopers zullen de woningmarkt “met de handrem” betreden.

Slechtste vierde kwartaal sinds 1994

Het afgelopen kwartaal is het slechtste vierde kwartaal voor NVM-makelaars sinds 1994. De verkoop van appartementen, tussenwoningen en hoekwoningen daalde met ruim 14 procent. Appartementen worden wel nog altijd het best verkocht (31,4 procent van de transacties). De tussenwoning staat op de tweede plaats met 28,3 procent. Vrijstaande woningen worden nog altijd het minst verkocht (12,6 procent).

Volgens economieredacteur Eppo König van NRC dalen niet alleen de huizenprijzen, maar ook de transacties.

“De lagere prijzen leiden dus nog niet tot meer vraag - en dus zullen verkopers verder moeten zakken. Tot aan de kredietcrisis in 2008 zijn de huizenprijzen jaarlijks flink gestegen, mede gestimuleerd door de hypotheekrenteaftrek. De vraag is hoeveel lucht er in de woningmarkt zit en hoeveel er uit moet voor de woningmarkt zich weer stabiliseert.”

    • David Haakman