Van der Sloot hoopt op kort verblijf in cel

Joran van der Sloot heeft gisteren tegenover de rechtbank in de Peruaanse hoofdstad Lima gezegd spijt te hebben van het doden van de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores, in mei 2010. Door zijn bekentenis volgt er verder geen inhoudelijke behandeling van de strafzaak. De rechters spreken morgen hun vonnis uit.

Van der Sloot verwees in een verklaring naar een eerdere bekentenis die hij bij de politie deed, direct na zijn arrestatie. Hij zei toen de Peruaanse studente na een schermutseling op zijn hotelkamer te hebben gedood. Door zich op te stellen als een coöperatieve verdachte hoopt de 24-jarige Van der Sloot in aanmerking te komen voor vervroegde invrijheidstelling. Justitie in Peru eist 30 jaar cel wegens moord en roof en een boete van een kleine 60.000 euro.

Het is nu aan de rechters om de strafmaat te bepalen. De celstraf die de rechtbank hem morgen zal opleggen zal naar verwachting zo’n 25 jaar bedragen. In de praktijk, als Van der Sloot zich tijdens zijn detentie goed gedraagt en werkt, studeert of les geeft aan medegedetineerden, hoeft een veroordeelde in Peru dan vaak maar eenderde deel van die straf uit te zitten.

Volgens de advocaat van de familie van het slachtoffer, Edward Álvarez, kan Van der Sloot niet in aanmerking komen voor een milde straf. „Hij heeft geen oprechte bekentenis gedaan maar een tactische verklaring afgelegd. Hij weet heel goed dat tijdens een strafproces zou zijn gebleken dat hij Stephany Flores heeft vermoord om haar te kunnen beroven en niet in een opwelling, zoals hij eerder zei. Hij liep het risico tot levenslang te worden veroordeeld.”

De verdachte heeft volgens de advocaat ook niet echt bekend. „Hij heeft nog steeds niet verteld wat er werkelijk is gebeurd en wat zijn motieven waren.” Van der Sloot heeft alleen formeel wel een ‘bekentenis’ afgelegd maar materieel niet, meent Álvarez, en dus kan er geen sprake zijn van vervroegde invrijheidstelling. Van der Sloot had gisteren in de rechtbank in zijn korte verklaring drie pogingen nodig om het woord spijt in het Spaans (arrepentido) foutloos te kunnen uitspreken.

Advocaat Álvarez wees erop dat de houding van Van der Sloot er een is van een grinnikende gangster. Van der Sloot liep na het einde van de zitting opvallend vrolijk naar zijn raadsman en werd ook lachend afgevoerd. Dat gedrag bewijst volgens Álvarez dat Van der Sloot „een psychopaat” is. „En die mogen niet vrijkomen, want dan loopt de samenleving gevaar.”

De advocaat van Joran van der Sloot, José Luis Jimenez, zei dat zijn cliënt het spoor is bijster geraakt omdat hij vijf jaar lang is opgejaagd. Dat gebeurde omdat Van der Sloot in 2005 de laatste persoon was die de Amerikaanse studente Natalee Holloway zag die op Aruba verdween. Volgens Jimenez moet zijn cliënt psychisch worden behandeld.

Volgens Jimenez heeft Van der Sloot vorige week pas op het laatste moment besloten van strategie te veranderen in zijn verdediging. Aanvankelijk betoogden zijn raadslieden dat Van der Sloot in 2010 onder druk van de politie en in afwezigheid van een tolk zou hebben bekend. Van der Sloot zou nu geen zin meer hebben om zich te verzetten tegen zijn veroordeling. „Hij hoopt alleen op een straf die hem in staat stelt op enig moment weer een normaal leven op te pakken. Met 30 jaar cel heeft hij geen toekomst meer.”

Mocht de rechtbank morgen een straf opleggen die Van der Sloot toch te hoog acht, dan gaat hij volgens zijn raadsman naar alle waarschijnlijkheid in beroep. De familie van het slachtoffer zal het hooggerechtshof in Lima om een nieuw proces vragen als Van der Sloot vrijdag een celstraf krijgt van twintig jaar of minder.

De strafzaak tegen Van der Sloot krijgt in Peru enorm veel aandacht. Het proces tegen de „pokerspeler uit Nederland” was er gisterenochtend rechtstreeks op radio en televisie te volgen.

    • Marcel Haenen