Uitgelicht

Zur ARTE-Sendung Indiens wilde Schšnheit: Der Himalaya 6: Hier gibt es die hšchsten Berge der Welt: im Himalaya © Charlie Luckock Foto: ZDF Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wšlk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv © Charlie Luckock

Films

Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (Shawn Levy, 2009, VS). De tweede Night at the Museum film speelt zich af in het Smithsonian Museum en is leuker, inventiever en vooral minder wee dan het eerste deel. Komiek Ben Stiller keert terug als Larry, de nachtwaker die er in de eerste film achterkwam dat ’s nachts iedereen in het National Museum of Natural History tot leven komt. De bijrollen zijn sterk bezet met oudgedienden Robin Williams en Owen Wilson en nieuwe gezichten als Amy Adams. RTL4, 20.30-22.35u.

Intolerable Cruelty (Joel & Ethan Coen, 2003, VS). Hedendaagse variant op de screwball comedy is gewoner dan de meeste films van de Coen Brothers, maar is daardoor een cadeau aan de mainstream. George Clooney en Catherine Zeta-Jones schitteren als in echtscheidingen gespecialiseerde advocaat en rijke mannenverzamelaarster. In liegen en bedriegen zijn ze aan elkaar gewaagd. RTL8, 20.30-22.30u.

Demolition Man (Marco Brambilla, 1993, VS). Vederlichte actiecomedy laat Sylvester Stallone uitbundig zelfspot bedrijven. Na dertig jaar bij wijze van straf te zijn ingevroren, wordt hij ontdooid en komt hij als de Demolition Man in actie tegen oude vijand Wesley Snipes (met geblondeerde haardos), die als een vervaarlijke goeroe in het toekomstige, paradijselijke Los Angeles een verhuld totalitaire maatschappij creëert. Veronica, 20.30-22.45u.

Informatief

Mystery files. Met dertien nieuwe afleveringen doet deze documentaireserie onderzoek naar ’s werelds meest iconische, beruchte en controversiële personen. Vanavond komen koning Arthur en Robin Hood aan bod, waarbij natuurlijk wel eerst bekeken wordt of ze echt bestaan hebben. National Geographic, 18.00-19.00u.

De rekenkamer. Nieuw seizoen waarin Ajoad El Miloudi, Sander de Kramer en wetenschapsjournalist Ionica Smeets uitzoeken wat en waarvoor we eigenlijk betalen voor verschillende items en voorzieningen. Vandaag: goud. In tijden van crisis stijgt de prijs van goud, en daar is de huidige crisis geen uitzondering op. Moet je je gouden sieraden verkopen of juist bewaren? Ned.3, 20.25-21.05u.

Metropolis. Buitenlandrubriek over de verschillende gebruiken in de wereld gaat vanavond dieper in op lichaamshaar. In Nederland wordt de volledige lichaamsontharing steeds populairder, ook onder mannen. Maar in Pakistan is lichaamshaar juist dé trots van een man. Lucratieve haarhandel bestaat ook: op de Filippijnen verkopen meisjes in de sloppenwijken van Manila hun paardenstaarten, die vermaakt worden tot hairextensions voor rijke Filippijnse dames. In India wordt afgeschoren peuterhaar geofferd door de ouders. Ned.3, 21.05-21.35u.

Holland Doc: niet zonder jou. Een portret van het bejaarde kunstenaarsechtpaar Ger Lataster en Hermine van Hall, gefilmd door zoon Peter Lataster en en schoondochter Petra Lataster-Czisch. Getoond wordt hoe kunstschilder Ger en fotografe Hermine, twee wilskrachtige mensen, omgaan met de beperkingen die ouderdom en ziekte met zich meebrengen. Door Gers doofheid en Hermines dementie stapelen de misverstanden zich op en neemt hun vertwijfeling toe. Ger probeert te blijven schilderen terwijl Hermine steeds zieker en verwarder wordt. Niet zonder jou ontving tijdens het Nederlands Filmfestival in 2011 het Gouden Kalf voor de beste lange documentaire. Ned.2, 22.55-00.25u.

Máxima’s wereld. Tien jaar geleden (2 februari 2002) trouwde kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. Evert Santegoeds maakte van de gelegenheid gebruik om een nieuwe serie te maken over Máxima’s Argentijnse verleden en haar leven als getrouwde prinses in Nederland. SBS6, 23.20-23.35u.

Children of the Gulag. Franse documentaire uit 2011 van Romain Icard over de honderdduizenden kinderen in de goelags tijdens het regime van Stalin (1924-1953). De straf- en werkkampen waar miljoenen burgers van de Sovjet-Unie terechtkwamen, bevonden zich vaak ver van de bewoonde wereld, onder meer in Siberië. Ook kinderen, soms niet ouder dan drie jaar, werden als ‘gevaarlijke contrarevolutionairen’ naar de goelags gedeporteerd. In de kampen werden ook miljoenen kinderen geboren. Ze groeiden er op zonder iets te weten van hun familie of hun achtergrond. Overlevende kinderen van de goelags komen aan het woord. Canvas, 23.40-00.35u.

Radio

VPROJazzlive. Onder de noemer Sly meets Callas vond de afgelopen maanden samenwerking plaats tussen de Amerikaanse sopraan Claron McFadden en het eigenzinnige Artvark Saxophone Quartet. Dat leverde een mix op tussen jazz en klassiek, met een vleugje theater. Vanavond een opname gemaakt op 23 september vorig jaar in Tilburg. Radio 6, 23.02-01.02u.