uitgelicht

Films

Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (Shawn Levy, 2009, VS). De tweede Night at the Museum film speelt zich af in het Smithsonian Museum en is leuker, inventiever en vooral minder wee dan het eerste deel. Komiek Ben Stiller keert terug als Larry, de nachtwaker die er in de eerste film achterkwam dat ’s nachts iedereen in het National Museum of Natural History tot leven komt. De bijrollen zijn sterk, met zowel oudgedienden Robin Williams en Owen Wilson als nieuwe gezichten als Amy Adams. RTL 4, 20.30-22.35u.

Intolerable Cruelty (Joel & Ethan Coen, 2003, VS). Hedendaagse variant op de screwball comedy is gewoner dan de meeste films van de Coen Brothers, maar is daardoor een cadeau aan de mainstream. George Clooney en Catherine Zeta-Jones schitteren als in echtscheidingen gespecialeerde advocaat en een rijke mannenverzamelaarster. In liegen en bedriegen zijn ze aan elkaar gewaagd. RTL 8, 20.30-22.30u.

Demolition Man (Marco Brambilla, 1993, VS). Vederlichte actiecomedy laat Sylvester Stallone uitbundig zelfspot bedrijven. Na dertig jaar bij wijze van straf te zijn ingevroren, wordt hij ontdooid en komt hij als ‘de Sloper’ in actie tegen oude vijand Wesley Snipes (met geblondeerde haardos), die als vervaarlijke goeroe in het toekomstige, paradijselijke Los Angeles een verhuld totalitaire maatschappij creëert. Veronica, 20.30-22.45u.

Informatief

Mystery Files. Met dertien nieuwe afleveringen doet deze documentaireserie onderzoek naar ’s werelds meest iconische, beruchte en controversiële personen. Vanavond komen koning Arthur en Robin Hood aan bod, waarbij natuurlijk wel eerst bekeken wordt of ze echt bestaan hebben. National Geographic, 18.00-19.00u.

De rekenkamer. Nieuw seizoen waarin Ajouad El Miloudi, Sander de Kramer en wetenschapsjournalist Ionica Smeets uitzoeken wat en waarvoor we eigenlijk betalen bij het kopen van verschillende items en voorzieningen. Vandaag: goud. In crisistijden stijgt de prijs van goud, en daar is deze geen uitzondering op. Moet je je gouden sieraden op dit moment verkopen of juist bewaren? Ned.3, 20.25-21.05u.

Metropolis. Buitenlandrubriek over de verschillende gebruiken in de wereld gaat vanavond dieper in op lichaamshaar. In Nederland wordt de volledige lichaamsontharing steeds populairder, ook onder mannen. Maar in Pakistan is lichaamshaar juist dé trots van een man. Lucratieve haarhandel bestaat ook: op de Filippijnen verkopen meisjes in de sloppenwijken van Manila hun paardenstaarten, die vermaakt worden tot hair-extensions voor rijke Filippijnse dames. In India wordt afgeschoren peuterhaar geofferd door de ouders. Ned.3, 21.05-21.35u.

Holland Doc: Niet zonder jou. Een portret van het bejaarde kunstenaarsechtpaar Ger Lataster en Hermine van Hall, gefilmd door zoon Peter Lataster en en schoondochter Petra Lataster-Czisch. Kunstschilder Ger en fotografe Hermine moeten omgaan met de beperkingen die ouderdom en ziekte met zich meebrengen. Door Gers doofheid en Hermines dementie stapelen de misverstanden zich op en neemt hun vertwijfeling toe. Ger probeert te blijven schilderen terwijl Hermine steeds zieker en verwarder wordt. Niet zonder jou ontving in 2011 het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire tijdens het Nederlands Filmfestival. Ned.2, 22.55-00.25u.

Máxima’s wereld. Tien jaar geleden trouwde kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. Evert Santegoeds maakte van deze gelegenheid gebruik om een nieuwe serie te maken over Máxima’s Argentijnse verleden en haar leven als prinses in Nederland. SBS 6, 23.20-23.35u.

Children of the Gulag. Franse documentaire uit 2011 over de honderdduizenden kinderen in de goelags tijdens het regime van Stalin (1924-1953). Deze strafkampen, waar miljoenen burgers van de Sovjet-Unie terechtkwamen, bevonden zich vaak ver van de bewoonde wereld. Ook kinderen, werden als ‘gevaarlijke contrarevolutionairen’ naar de goelags gedeporteerd. Er werden ook miljoenen kinderen geboren. Ze groeiden er op zonder iets te weten van hun familie of hun achtergrond. Canvas, 23.40-00.35u.

Radio

VPROJazzlive. Onder de noemer ‘Sly meets Callas’ vond er de afgelopen maanden een samenwerking plaats tussen de sopraan Claron McFadden en het Artvark Saxophone Quartet. Dat leverde een mix op van jazz en klassiek. Vanavond een opname gemaakt op 23 september j.l. in Tilburg. Radio 6, 23.02-01.02u.