Turnsters grijpen naast teamticket voor Spelen

Nederland mag hierdoor slechts één turnster naar de Olympische Spelen in Londen sturen.

De Nederlandse turnsters hebben zich niet als team geplaatst voor de Olympische Spelen komende zomer in Londen. Nederland verspeelde gisteren in de landenwedstrijd van het olympische kwalificatietoernooi het recht op deelname aan de Spelen door zich niet onder de beste vier te scharen. Halverwege het toernooi, dat in vier ronden werd afgewerkt, waren er al vier landen beter dan Nederland.

Hoewel bondscoach Gerben Wiersma en zijn turnsters teleurgesteld waren, kwam de uitschakeling niet als een verrassing. Nederland moest in Londen aantreden zonder zijn drie beste turnsters. Céline van Gerner, Joy Goedkoop en Yvette Moshage waren in de voorbereiding op het testevent in Londen ernstig geblesseerd geraakt. Hun vervangsters haalden als debutanten op een groot internationaal toernooi bij lange na niet het niveau van de absente routiniers. De Nederlanders turnden voor hun doen een goede wedstrijd, maar hun programma’s waren eenvoudigweg niet zwaar genoeg om olympische kwalificatie af te dwingen.

Als gevolg van dit resultaat mag Nederland maar één turnster naar de Spelen sturen. Aanvankelijk leek alleen Van Gerner voor die plaats in aanmerking te komen, omdat zij bij de WK van afgelopen najaar in Tokio een nominatie op balk (toptwaalf) had afgedwongen. Maar Van Gerner heeft er gisteren een concurrente bij gekregen, nadat Wyomi Masela op sprong aan de kwalificatie-eis had voldaan.

Tenzij nog een andere turnster een nominatie afdwingt, zal de bond een keuze moeten maken tussen Van Gerner en Masela. Dat wordt een zware afweging, omdat beiden niet tot olympische medaillekandidaten gerekend kunnen worden. Complicerende factor is de blessure van Van Gerner, die revalideert van een gebroken voetwortelbeentje. De vraag is of zij tijdig op haar oude niveau kan terugkeren.

Bondscoach Wiersma kondigde direct na de uitschakeling aan dat het Nederlandse vrouwenturnen zich minder op de jaarlijkse toernooien en meer op het olympisch programma moet richten. Hij zei daar graag leiding aan te willen geven, waarmee Wiersma liet merken zijn contract, dat na dit jaar afloopt, te willen verlengen. (NRC)