Trap als sculptuur

Cityscapes, t/m 21 jan. te gast bij Locus Solus, Pourbusstraat 14, Antwerpen en 9-12 feb. op Object Rotterdam. cityscapesgallery.nl

Cityscapes is een nieuwe nomadische galerie voor architectuur. De galerie manifesteert zich op verschillende manieren: zij bestaat digitaal en is dus 24/7 te bezoeken op internet; ze bestaat bij de oprichter thuis in Amsterdam, de architect en stedenbouwkundige Bastiaan Gribling; en ze bestaat als pop-upgalerie die onregelmatig te gast is bij anderen.

Cityscapes is nu onderdak bij een galerie in Antwerpen, Locus Solus, met werk van de architect Wiel Arets. Arets heeft de trappenhuizen bevrijd uit drie gebouwen die hij zelf heeft ontworpen en als objecten afgegoten in massief aluminium. Een komt er uit het hoofdkantoor van verzekeraar Alianz dat Arets nu bouwt in Zürich; het tweede is uit zijn mooie universiteitbibliotheek op de Uithof in Utrecht; en het derde is voor het Jellyfish House, dat ook in aanbouw is. Het effect is behalve heel esthetisch, ook verrassend. Het trappenhuis verandert van een gat in een solide object, een effect dat nog sterker wordt doordat ze op sokkels staan. Het gebouw eromheen is onzichtbaar geworden maar wordt nog sterk gesuggereerd.

Zo tastbaar als deze sculpturen zijn, zo abstract is het andere project dat Arets in Antwerpen presenteert, A Wonderful World. Aan de hand van kaarten en foto’s stelt hij zich de wereld als een collectieve leefruimte voor, waarin de steden weinig meer zijn dan metrohaltes met ieder een eigen buurtkarakter.

Naast Cityscapes zijn er bijna geen architectuurgaleries in de wereld. In Amsterdam had Luce van Rooy tussen 1980 en 1995 een galerie, in Berlijn bestaat Aedes van oud-NAi-directeur Kristin Feireiss. „Er is ook geen markt voor”, zegt Gribling onomwonden. „Ik moet mijn eigen markt maken, door verzamelaars ervan te overtuigen dat dit een interessante niche is.” Architectuur in een galerie of op internet ‘vangen’ is geen sinecure. „Ik verkoop natuurlijk geen gebouwen”, zegt hij. „Maar vanaf de eerste schets zijn er allerlei momenten die je als kunst kunt beschouwen en ook verkopen.”

Gribling is nu bezig een tentoonstelling van werk van architectenbureau MVRDV te organiseren in het Lloyd Hotel in Amsterdam, dat ook door hen is verbouwd.

    • Tracy Metz