Topkunstenaars op veiling: drie Chinezen bij eerste vijf

Chinese kunstenaars zijn de best verkopende ter wereld. Zhang is nummer één, gevolgd door landgenoot Qi Baishi. Online beurs VIP gaat zijn tweede jaar in.

De Chinese kunstenaar Zhang Daqian (1899-1983) is de best verkopende kunstenaar ter wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Franse kunstdatabank Artprice die het veilingresultaat van meer dan 450.000 kunstenaars volgt. Zhang was in 2011 goed voor een veilingomzet van bijna 400 miljoen euro. Tweede was zijn landgenoot Qi Baishi (1864-1957) met bijna 350 miljoen euro.

Andy Warhol, vorig jaar nog nummer één, staat nu op de derde plaats met 254 miljoen euro. Picasso kwam niet verder dan 244 miljoen dollar. Nummer vijf was opnieuw een Chinees, Xu Beihong (1895-1953), goed voor 166 miljoen euro.

„Als je de overvloed aan geld in China combineert met de rijke historie van het verzamelen van kunst op allerlei gebieden daar, dan is die dominantie geen verrassing”, zegt Larry Warsh, een New Yorkse verzamelaar. De opmars van Chinese kunstenaars toont ook het groeiende belang van China op de kunstmarkt aan. Van de in totaal ongeveer 8,6 miljard euro die er in beeldende kunst vorig jaar werd omgezet, nam China 39 procent voor zijn rekening. Vorig jaar was dat 33 procent volgens Artprice.

De Verenigde Staten komen op de tweede plaats met 25 procent.

„De Chinese kunstenaars mogen dan niet zo bekend zijn in de kunstwereld, ze zijn de belangrijkste moderne meesters in China”, zegt een onderzoeker van Artprice. „En Chinezen kopen hun eigen kunstenaars.”

De nummer één, Zhang, is bekend van zijn landschapsschilderingen in diverse stijlen. Zijn Lotus and Mandarin ducks bracht in mei bijna 20 miljoen euro op bij Sotheby’s in Hongkong, een record voor de kunstenaar. Sotheby’s Hongkong zag zijn omzet de afgelopen twee jaar verdertienvoudigen.

VIP Art Fair

De eerste online beurs voor hedendaagse kunst ter wereld, de VIP Art Fair, wil in 2012 drie nieuwe evenementen organiseren. Bij de eerste editie van de beurs, in januari 2011, konden verzamelaars 2.000 werken bekijken en contact leggen met meer dan 130 handelaren uit 30 landen.

Het evenement had wel last van kinderziektes, zoals een vastgelopen chatsysteem. Daardoor haakte 25 procent van de deelnemers af. Maar grote namen als Gagosian en Hauser & Wirth hebben zich samen met nog zo’n 115 andere handelaren aangemeld voor ‘VIP 2.0’ in februari.

Aan de beurs nemen galeries en handelaren deel uit steden als Londen, New York, Toronto, Parijs, Brussel, Shanghai, Seoul, Mumbai, Singapore, Sydney, Dubai en Buenos Aires.

Naast de VIP 2.0-beurs voor hedendaagse kunst heeft het bedrijf ook plannen voor een evenement rond kunst op papier in april en fotografie in juli.

In september komt er een ‘vernissage’ voor hedendaagse kunst, stelt de beurs. „De vernissage zal een kleiner, korter evenement zijn waar handelaren kunnen aangeven wat nieuw en spannend is voordat het najaarsseizoen begint”, aldus Lisa Kennedy, de nieuwe topvrouw van VIP. (Bloomberg)