theater

Deze foto wordt gebruikt als publiciteitsfoto voor de voorstelling "Daar werd wat groots verricht" van Diederik van Vleuten

Mephisto

Intrigerende, moedige voorstelling door Toneelgroep Maastricht over de ambities van acteur Hendrik Höfgen die aan de vooravond van Hitlers machtsovername zijn toneelvrienden verraadt teneinde zijn carrière te redden. Mephisto is een prachtige bewerking van de gelijknamige roman van Klaus Mann (1936), gebaseerd op de historische figuur van Gustaf Gründgens. In de regie van Arie de Mol komen huiveringwekkende momenten voor, bijvoorbeeld als de banieren met hakenkruisen omlaag rollen. Schitterende rollen van Olaf Malmberg als Mephisto en actrice Lore Dijkman als Lotte, die als nazi-liefje wraak neemt op haar vroegere, artistiek geïnspireerde collega’s.

Inl.: www.toneelgroepmaastricht.nl

Daar werd wat groots verricht

Het gaat de hele avond alleen maar over oom Jan, waarschuwt cabaretier Diederik van Vleuten aan het begin van zijn indrukwekkende soloprogramma Daar werd wat groots verricht. Deze oom Jan symboliseert alles wat met het voormalige Nederlands-Indië te maken heeft: hij werkte er tijdens de gloriejaren in de suiker, zat in het Japanse kamp, keerde tijdens de politionele acties terug en verliet uiteindelijk Indië voorgoed. Tot reusachtige proporties opgeblazen foto’s uit het archief van oom Jan geven de voorstelling sfeer. De schoolkaart van het Indonesische eilandenrijk laat zien waar oom Jan overal geweest is. De ragfijne liedteksten zijn van Jan Boerstoel. Regie: Berend Boudewijn.

Inl.: www.harrykies.nl

Ramses

Ramses, over Ramses Shaffy, is een ambitieuze voorstelling die weinig weg heeft van wat zich in dit land doorgaans als musical aandient. De opzettelijke chaos in het script van Dick van den Heuvel is tegelijk de chaos in Shaffy’s hoofd. In het stuk wordt de oude Shaffy bezocht door de jonge versie van hemzelf. Dat leidt tot wrange herinneringen, flarden van liedjes en de gezamenlijk beleden hang naar de fles. Want door die fles is het gegaan zoals het ging. In de regie van Peter de Baan is elk scènetje een compact stukje Shaffy-biografie, waarin de liedjes de illustraties zijn – en niet andersom.

Inl.: www.theaterhits.nl

In ongenade

In ongenade, naar de roman van J.M. Coetzee, is een cerebrale voorstelling waarbij het publiek zich in het hoofd van een emotioneel gemankeerde wetenschapper bevindt. Gijs Scholten van Aschat speelt David Lurie met een driftige spreekstijl: verveeld enerzijds, betweterig anderzijds. Regisseur Luk Perceval schept een dwingend universum met zijn opmerkelijke decor, bestaande uit tientallen zwarte etalagepoppen. In ongenade is niet zo magisch als Percevals recente Hamlet en Macbeth, maar niettemin overrompelend.

Inl.: toneelgroepamsterdam.nl

Klaarlichte nacht

Reprise van sfeervolle voorstelling van Felix Strategier over de poëzie en het dichterschap van Herman de Coninck. De sfeer is desolaat en intiem tegelijk. De Coninck dichtte met zeven eenheden whisky dan wel Duvel. Inl.: www.roodebioscoop.nl