Teun de Nooijer, Taeke Taekema uit hockeyselectie

Drievoudige wereldhockeyer van het jaar Teun de Nooijer (35) en strafcornerspecialist Taeke Taekema (31) maken niet langer deel uit van de Nederlandse hockeyselectie die zich voorbereidt op de Spelen komende zomer in Londen. Dat heeft mannenbondscoach Paul van Ass vanmiddag bekendgemaakt.

Deelname aan de Zomerspelen in Londen komt voor de twee vaste waarden ernstig in gevaar. Voor de Bloemendaalse spelverdeler De Nooijer (445 interlands) zou ‘Londen’ zijn vijfde Spelen worden, waarmee hij zich bij een select groepje teamsporters zou voegen. In Atlanta in 1996 en Sydney in 2000 won hij goud. Goud in Londen zou De Nooijer de één na succesvolste mannelijke teamsporter ooit maken. In 1998 hielp hij Nederland met een golden goal aan de wereldtitel in Utrecht.

De Amsterdamse verdediger Taekema (224 interlands) vormde met zijn strafcorner een belangrijk wapen voor Nederland, onder meer bij de Europese kampioenschappen in 2007 in Manchester, de laatste hoofdprijs van de hockeymannen in de afgelopen vijf jaar.

De selectie vertrekt volgende week naar het Spaanse Alicante voor een trainingsstage. Eind januari volgt een oefenstage in Australië, waar Nederland vier keer tegen de huidige wereldkampioen aantreedt. Bondscoach Van Ass, die ook zijn zoon Seve buiten de selectie heeft gelaten, zou vanmiddag een persconferentie geven naar aanleiding van de bekendmaking van de selectie. „Er moet ruimte worden gecreëerd in het team om andere spelers te laten groeien en te laten opstaan”, stelt hij.

    • Bart Hinke