Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte: geen excuses voor ‘negeren’ jodenvervolging

Foto AFP / Eric Feferberg
Foto AFP / Eric Feferberg Volgens premier Rutte ligt er geen breedgedragen advies dat noopt tot excuses. Foto AFP / Eric Feferberg

Het kabinet is niet van plan om excuses aan te bieden voor de vermeende slappe reactie van de regering in ballingschap op de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit het antwoord van premier Mark Rutte (VVD) op Kamervragen van de PVV.

Geert Wilders vindt dat excuses wel op zijn plaats zijn. De gedoogpartner van het minderheidskabinet kwam tot dat oordeel na lezing van een recent verschenen boek. Oud-ministers Gerrit Zalm en Els Borst stelden daarin dat Nederland zijn excuses zou moeten aanbieden voor de slappe houding van de regering in ballingschap ten opzichte van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Uit het boek blijkt dat er voor dit onderwerp weinig aandacht was van de regering en koningin Wilhelmina.

Rutte schrijft dat er geen breedgedragen advies ligt dat noopt tot excuses. Het toenmalige kabinet-Kok kwam in 2000 wel met een spijtbetuiging over hoe de joden na de oorlog in Nederland zijn behandeld. De adviezen waarop dit was gebaseerd bevatten echter geen conclusies over de houding van de Nederlandse regering in Londen ten tijde van de jodenvervolging, aldus de premier.