Rosenthal wil onderzoek naar aanslag in Syrië- ‘Autoriteit moet verantwoordelijkheid nemen’

Uri Rosenthal, Foreign Minister of the Netherlands, addresses the General Assembly during the 66th U.N. General Assembly at UN Headquarters Monday, Sept. 26, 2011. (AP Photo/David Karp) Minister Uri Rosenthal bekritiseert het hevige geweld in Syrië en wil een onderzoek vanuit de lokale autoriteiten. Foto AP / David Karp

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken wil dat er een onderzoek komt naar de aanslag van gisteren in Homs waarbij een Franse journalist om het leven kwam en een Nederlandse fotograaf licht gewond raakte. Dat meldt de Rijksoverheid vandaag.

Rosenthal doet een oproep aan de Syrische autoriteiten om een onderzoek te starten naar de precieze toedracht van de aanslag in de Syrische stad. Hij liet hierbij weten zich ernstige zorgen te maken om het steeds heviger wordende geweld in Syrië.

Ook keurt de minister de aanval af van aanhangers van president Assad van gisteren op waarnemers van de Arabische Liga. Volgens Rosenthal zijn de Syrische autoriteiten niet alleen verantwoordelijk voor de veiligheid van internationale journalisten en de bescherming van vrije nieuwsgaring, maar moeten zij er ook zorg voor dragen dat medewerkers van Liga hun taak kunnen uitvoeren.

Internationale gemeenschap uit zorgen om geweld

Ook de Franse president Sarkozy liet eerder vandaag weten ernstig bezorgd te zijn over de situatie in Syrië en eist onderzoek naar de dood van de omgekomen Fransman. De Verenigde Staten heeft te kennen gegeven het aantal medewerkers in de Amerikaanse ambassade in Damascus te verminderen door de onveilige situatie.

Zowel de overheid als de oppositie ontkent schuld aan aanslag

Volgens de Syrische staatstelevisie zijn terroristen verantwoordelijk voor de aanslag, en niet de militaire troepen van Assad. Een Syrische oppositiepartij ontkent eveneens schuld en wijst volgens de CNN juist wel naar de overheidstroepen als de partij die de granaten afvuurde in Homs.

Gilles Jacquier. Foto APGilles Jacquier. Foto AP

Een groep journalisten werd gisteren in de Syrische stad getroffen door enkele granaten, meldden ooggetuigen aan het Syrische Observatorium van de Mensenrechten. De Franse journalist Gilles Jacquier kwam hierbij om het leven. Hij werkte voor de Franse tv-zender France 2. De Nederlander Steven Wassenaar werd geraakt door een granaatscherf en raakte lichtgewond. Daarnaast zijn zes Syriërs gedood tijdens de bomaanslag, zo meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De Nederlandse ambassade in Damascus heeft contact gehad met Wassenaar opgenomen en liet weten dat hij het ziekenhuis inmiddels heeft mogen verlaten en vandaag weer naar Nederland vliegt. Alle westerse journalisten hebben Homs vandaag verlaten en bevinden zich in de hoofdstad Damascus.

Het lichaam van de Franse journalist Gilles Jacquier is vanuit het ziekenhuis in Homs overgebracht naar Damascus. Syriërs eren het slachtoffer met kaarsen. Foto AFP / Joseph EidHet lichaam van de Franse journalist Gilles Jacquier is vanuit het ziekenhuis in Homs overgebracht naar Damascus. Syriërs eren het slachtoffer met kaarsen. Foto AFP / Joseph Eid

Jacquier is de eerste westerse journalist die in Syrië om het leven is gekomen sinds de opstand tegen de Syrische president Bashar al-Assad tien maanden geleden begon. Hij maakte onderdeel uit van een groep van vijftien buitenlandse journalisten die in Syrië waren op uitnodiging van het regime. Ze werden tijdens de demonstratie rondgeleid door het leger en zouden een school bekijken waar eerder een bomaanslag had plaatsgevonden.

    • Annemarie Coevert