‘Rechtse zusterpartij dreigt voor CDA’

Uit grote onvrede over de ‘linkse’ koers van het CDA zou een deel van de partijleden een afsplitsing beramen. Ze vrezen meer terreinverlies op de momenteel populaire rechtervleugel waarop de VVD en PVV goed gedijen.

Het AD schrijft vanochtend dat het gaat om ‘zuidelijke CDA’ers’ die een splinterpartij overwegen naar Duits voorbeeld. Daar kennen de christendemocraten in de CSU ook een conservatievere partij waarmee op nationaal niveau wordt samengewerkt. ‘Ik kan niet ontkennen dat dergelijke gedachten er zijn’, zegt de Limburgse CDA-senator René van der Linden in het ochtendblad.

De Beiderse CSU zou als voorbeeld dienen. Het Limburgse Statenlid Martijn van Helvert drukt de berichtgeving enigszins. Hij stelt dat plannen over ‘een CSU-achtige’ afscheiding ‘altijd uit de kast worden gehaald’ als er ontevredenheid is. “Zeg nooit nooit, maar ik zie het niet gebeuren.”

Gisteren werd voortijdig de nieuw te presenteren koers van het CDA bekend. Daarin staat dat de regeringspartij meer afstand moet gaan nemen van het eigen kabinet. Zo zou de “perverse” hypotheekrenteafrek moeten worden aangepakt.

    • Jules Seegers