Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechter verklaart Natalee Holloway na zes jaar vermissing dood

Een ongedateerde foto van Natalee Holloway. Foto AP

Een Amerikaanse rechter in Alabama heeft aangegeven dat hij Natalee Holloway wettelijk wil doodverklaren.

De 18-jarige Natalee Holloway verdween in mei 2005 tijdens een vakantie op het Caribische eiland Aruba. Ze werd voor het laatst gezien met Joran van der Sloot. Die is nooit vervolgd voor de verdwijning, maar geldt nog wel als hoofdverdachte. Van der Sloot zit vast in Peru voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores.

Rechter Alan King kondigde zijn beslissing vandaag aan tijdens een hoorzitting die op het verzoek van de vader van het slachtoffer, David Holloway, werd gehouden. Dat meldt persbureau AP. In september verzocht Holloway de rechter al zijn dochter dood te verklaren. Holloway was van mening dat zijn dochter dood was en wilde dat zij wettelijk doodverklaard werd zodat hij de betaling van haar ziekteverzekering kon stopzetten en haar spaargeld kon gebruiken om haar broer te laten studeren.

Moeder Beth Holloway stond eerder niet achter de doodverklaring van haar dochter, maar volgens haar advocaat Charlie DeBardeleben heeft ze er inmiddels geen bezwaar meer tegen. David Holloway verklaarde dat de beslissing van de rechter weliswaar het einde van een hoofdstuk betekent. “Maar we hebben nog een lange weg te gaan om gerechtigheid te krijgen.”

Hoofdverdachte Van der Sloot bekent schuld in zaak Flores

Gisteren bekende Joran van der Sloot voor de Peruviaanse rechtbank de moord op en beroving van Stephany Flores. Hiermee komt hij in aanmerking voor strafvermindering. De Peruaanse justitie eist dertig jaar cel tegen hem. Hoe hoog de mogelijke aftrek is vanwege de bekentenis, is aan de drie vrouwelijke rechters die de zaak behandelen.

Van der Sloot en Flores brachten de avond van 29 op 30 mei 2010 samen door in het casino Atlantic City in de Peruaanse hoofdstad. Later werd zij dood gevonden in de hotelkamer van Van der Sloot. Van der Sloot vluchtte naar buurland Chili, waar hij werd opgepakt en uitgeleverd aan Peru.