RBS stopt met zakenbankieren; 3.500 banen weg

De Royal Bank of Scotland (RBS) stopt wereldwijd met zijn zakenbankactiviteiten (fusie- en overnameadvies en de handelsdivisie). Wereldwijd zullen er 3.500 banen sneuvelen. In Nederland, waar RBS sinds de overname van de internationale tak van ABN Amro in 2007, met 1.600 mensen aanwezig is, zullen naar schatting 50 banen worden geschrapt.

De vanochtend aangekondigde maatregel is onderdeel van een grootschalige herstructurering in een poging de verlieslatend activiteiten van de bank terug te dringen. De financiële instelling, waarin de Britse overheid een belang van 83 procent verkreeg na een reeks aan reddingsoperaties tijdens de financiële crisis, wil aanzienlijke delen van zijn zogenaamde ‘global banking en markets business’, dat zich richt op zakenbankieren, te verkopen of te sluiten.

Voor de Nederlandse tak van RBS betekent het het einde van de oude vermaarde zakenbanktak van ABN Amro, die de Britse bank in 2007 na een felle overnamestrijd in handen kreeg. In de markt voor fusie- en ovenameadvies was al enige tijd duidelijk dat deze activiteit voor RBS Nederland niet langer prioriteit was. Het hoofd van de Nederlandse corporate finance-tak, Sander Griffejoen, was eind vorig jaar al vertrokken om voor de Amsterdamse vestiging van de Italiaanse bank Leonardo & Co te gaan werken.

RBS Nederland wil niet inhoudelijk op de gevolgen van de reorganisatie ingaan. Een ingewijde stelt dat de hoogste baas van RBS Nederland, Jan de Ruiter, de zakenbankdivisie in z’n geheel probeert te verkopen, zodat zo min mogelijk mensen hun baan zullen verliezen. Deze divisie droeg slechts voor een beperkt deel bij aan de totale omzet van RBS, maar was als een van de weinige landen wel winstgevend.

Het hoofdkantoor van RBS stelt dat de afstoting een reactie is op het veranderende markt- en regelgevingklimaat, een te verwachten verwijzing naar de economische uitdagingen in de eurozone en de druk vanuit de Britse overheid op omvangrijke banken om risicovolle zakenbankactiviteiten te scheiden van de meer conservatieve bedrijfsonderdelen, zoals consumentenbankieren en betalingsverkeer voor grote bedrijven. „Het is duidelijk dat, met name in het veld van de wholesalebank, aanzienlijke nieuwe spanningen zijn ontstaan”, zei bestuursvoorzitter Stephen Hester in een verklaring. „Onze doelstelling is door deze veranderingen meer gericht op klanten, op een conservatievere financiering, meer efficiëntie met betere, meer stabiele rendementen voor aandeelhouders in het algemeen”.