Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PvdA noemt uitspraak Beatrix ‘slip of the tongue’ - GroenLinks wil statement Rutte

Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander vanochtend tijdens een bezoek aan een moskee in Muscat, de hoofdstad van Oman. Foto AFP / Mohammed Mahjoub

De uitspraak van koningin Beatrix over de hoofddoek is volgens de PvdA een “slip of the tongue”. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zegt dat het politiek gevoelig is, meldt de NOS.

Recourt, woordvoerder koninklijk huis voor de PvdA:

“In sommige gevallen is het geen onzin dat een hoofddoek symbool is voor onderdrukking.”

Volgens Recourt heeft Rutte wat uit te leggen, omdat de premier verantwoordelijk is voor de uitspraken van de koningin en “het niet in lijn is met wat het kabinet tot nu toe heeft gezegd”.

Volgens het CDA is de uitspraak in lijn met wat minister Rosenthal eerder deze week zei. Kamerlid Margreeth Smilde zei zich helemaal niet aan de uitspraak van Beatrix gestoord te hebben. De VVD wilde tegenover de NOS niet reageren.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent reageerde zojuist op Twitter als volgt:

Twitter avatar inekevangent Ineke van Gent Ik ga er wel van uit dat de @minpres een duidelijk statement maakt om de koningin te steunen. Had dat al eerder moeten doen. Niet duiken 1/2
Twitter avatar inekevangent Ineke van Gent …om de grote gedoger mild te stemmen. Er zijn grenzen. Niet de kerk in het midden houden Mark! Hommeles in de coalitie. #Beabedankt 2/2

Beatrix neemt indirect afstand van de PVV

Koningin Beatrix nam tijdens haar staatsbezoek aan Oman indirect afstand van de PVV. Dat een hoofddoek een teken van vrouwenonderdrukking zou zijn noemde ze “echte onzin”.

De PVV stelde Kamervragen over het dragen van de hoofddoek van koningin Beatrix. De partij van Wilders noemt het een “trieste wanvertoning” en vindt dat de koningin door het dragen van een hoofddoek “de onderdrukking van vrouwen legitimeert”.

Premier Rutte beantwoordde vanmorgen de Kamervragen kortaf:

Bij een bezoek van H.M. de Koningin aan een godshuis worden de daarbij behorende kledingvoorschriften gerespecteerd.

Beatrix: waar laat je je tegenwoordig door verrassen

De koningin zei vanmorgen dat ze haar hoofd had bedekt uit respect en eerbied voor het ontvangende land, meldde de NOS. De koningin werd door journalisten gevraagd werd of ze verrast was door de ophef. Waar laat je je tegenwoordig door verrassen, zei Beatrix na een zucht. De koningin zei dat de hoofddoek in Oman helemaal geen teken van onderdrukking is. Volgens prinses Máxima hebben vrouwen in Oman juist alle kansen.

Aan het einde van elk staatsbezoek praat de koningin altijd kort met de pers. De onderwerpen waar dan over gesproken wordt, zijn van tevoren al vastgesteld. Het is zeer ongebruikelijk dat Beatrix op politiek gevoelige onderwerpen reageert. Voor alles wat zij zegt geldt de ministeriële verantwoordelijkheid. Herman Staal, chef van de Haagse redactie van NRC, noemt de reactie van Beatrix “behoorlijk uniek”.