Provincie en DSM investeren 180 mln in campus Limburg

De provincie Limburg, de Universiteit Maastricht, het academisch ziekenhuis Maastricht UMC+ en het chemieconcern DSM investeren 180 miljoen euro extra in de Chemelot Campus in Sittard-Geleen en de Maastricht Health Campus. De twee campussen willen toonaangevend worden in de ontwikkeling van nieuwe materialen.

Het geld wordt gestoken in vastgoed, onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten en een publiek-privaat kapitaalfonds voor ondernemingen, Limburg Ventures II. Dat fonds krijgt een zelfstandige directie en een raad van commissarissen.

Het fonds heeft een startkapitaal van 50 miljoen euro. De provincie, de Limburgse industriebank Liof, DSM Nederland en de Rabobank Westelijke Mijnstreek zijn de belangrijkste participanten. Ook de provincie wordt dus straks aandeelhouder van ondernemingen op de campussen.

Mark Verheijen, VVD-gedeputeerde van Economische Zaken en Financiën, vindt het logisch dat de provincie meedoet. „Met ondernemers alleen krijg je geen campussen van de grond. Banken aarzelen. Het Rijk heeft de middelen op dit moment niet. Wij wel.” Limburg verdiende in 2009 zo’n 1,5 miljard euro met de verkoop van haar aandelen in het energiebedrijf Essent aan RWE.

Met een deel van de door haar in de campussen geïnvesteerde 55 miljoen euro loopt de provincie nu risico’s. „Dat is inderdaad durfkapitaal”, erkent Verheijen. „Maar het gevaar van niets doen is groter dan dat van wel wat ondernemen. Hier dient zich dé kans aan om de economie van de toekomst kennisintensiever en crisisbestendiger te maken.”

Met de investering komt ook opnieuw een deel van de Essent-opbrengst buiten bereik van het Rijk, dat wellicht bij een nieuwe bezuinigingsronde (mogelijk al later dit jaar) wel gaat kijken naar de reserves bij de provincies.