Provincie en DSM investeren 180 miljoen in campus Limburg

De provincie Limburg, de Universiteit Maastricht, het academisch ziekenhuis Maastricht UMC+ en het chemieconcern DSM investeren samen 180 miljoen euro in verdere uitbreiding van de kenniscampus in Limburg.

De 180 miljoen euro is bestemd voor de ontwikkeling van de Chemelot Campus in Sittard-Geleen en de Maastricht Health Campus. De twee campussen willen toonaangevend worden in de ontwikkeling van nieuwe materialen.Volgens de provincie komen er door de investering in technologie 2100 banen bij. De bouw gaat tien jaar duren.

Het geld gaat naar vastgoed, onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten en een publiek-privaat kapitaalfonds voor ondernemingen, Limburg Ventures II. Het fonds, dat een startkapitaal heeft van 50 miljoen euro, krijgt een zelfstandige directie en een raad van commissarissen. De provincie, de Limburgse industriebank Liof, DSM Nederland en de Rabobank Westelijke Mijnstreek zijn de belangrijkste participanten.

Provincie aandeelhouder van campus: risicovol

Ook de provincie wordt straks aandeelhouder van ondernemingen op de campussen. Mark Verheijen, VVD-gedeputeerde van Economische Zaken en Financiën, zegt tegenover NRC Handelsblad dat hij het logisch vindt dat de provincie meedoet:

“Met ondernemers alleen krijg je geen campussen van de grond. Banken aarzelen. Het Rijk heeft de middelen op dit moment niet. Wij wel.”

De 55 miljoen die de provincie investeert is niet geheel zonder risico aangezien de provincie nu ook aandeelhouder is. Economieredacteur Paul van der Steen legt uit:

“Stel dat een bedrijf failliet gaat, dan ben je alles kwijt. Nu de overheid weer in aandelen gaat, komen alle Icesave-trauma’s weer boven als horrorscenario’s. De provincie verwacht niet dat het mis gaat, ze hopen op een rendement van ongeveer 7 procent. De aandelen kunnen desgewenst ook weer met winst verkocht worden.”

Investering goed voor Zuid-Limburg

Volgens Van der Steen kan de provincie met deze investering ook de problemen in Zuid-Limburg, namelijk een laag inkomensniveau en een hoge werkloosheid, aanpakken omdat de investering aansluit op expertise die er al is. Gedeputeerde Verheijen erkent de risico’s maar zegt dat het een belangrijke kans om de economie te versterken:

“[Die 55 miljoen euro] is inderdaad durfkapitaal. Maar het gevaar van niets doen is groter dan dat van wel wat ondernemen. Hier dient zich dé kans aan om de economie van de toekomst kennisintensiever en crisisbestendiger te maken.”

Volgens de provincie past de ontwikkeling van de campussen in het kabinetsbeleid dat Zuidoost-Nederland moet omvormen tot Brainport 2020, een van de economische motoren van Nederland en nu al goed voor 55% van de patenten, 45% van de private R&D investeringen en 35% van de Nederlandse export. De Chemelot Campus maakt deel uit van één van de zes campussen van nationaal belang.

    • Judith Laanen