Leger Pakistan bijeen - politieke druk op president neemt toe

Pakistan's President Asif Ali Zardari is seen during a meeting with his Turkish counterpart Abdullah Gul (not pictured) in Istanbul in this November 1, 2011 file photo. Zardari has said on January 7, 2012, leaving office is not an option and that no one has asked him to resign, responding to speculation that the powerful military wanted his departure. REUTERS/Murad Sezer/Files (TURKEY - Tags: POLITICS) De druk op de Pakistaanse president Asif Ali Zardari neemt toe. Foto Reuters / Murad Sezer

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari is onderweg naar Dubai voor een bruiloft, terwijl de politieke crisis in het land zich verdiept. De kloof tussen de Pakistaanse burgerregering en het machtige leger wordt steeds groter.

Vorige maand ging Zardari naar Dubai voor een medische behandeling. Er werd toen gespeculeerd dat de president mogelijk op de vlucht was geslagen.

Volgens regeringsfunctionarissen keert Zardari morgenochtend terug en heeft de reis niets te maken met de huidige crisis.

Premier Gilani kritisch op de legertop - vrees voor staatsgreep

De spanningen tussen politiek en leger in Pakistan lopen de laatste dagen verder op. De Pakistaanse premier Gilani ontsloeg gisteren zijn hoogste civiele ambtenaar voor militaire zaken, die nauwe banden met het leger heeft. Gilani uitte, bijvoorbeeld afgelopen maandag in een interview met een Chinese krant, kritiek op het handelen van de top van het leger. Zo zou de legertop soms in strijd met de Grondwet opereren. De regering van Gilani lijkt te vrezen voor een nieuwe staatsgreep in het land.

Het leger, dat sinds 1947 al drie keer eerder een staatsgreep pleegde, reageerde gisteren in een schriftelijke verklaring scherp op de kritiek van de premier.

“Er kan geen aantijging zo serieus zijn als degene die de premier heeft gedaan. Dit heeft zeer serieuze implicaties met mogelijke ernstige gevolgen voor het land.”

Op welke gevolgen het leger precies doelt is niet duidelijk.

Spanning tussen politiek en leger over memo aan VS

Een gebeurtenis die de spanning tussen regering en leger de laatste tijd deed oplopen is de zaak rond de voormalige Pakistaanse ambassadeur in Washington, Hussain Haqqani. Hij zou een memo hebben verstuurd naar de Amerikaanse militaire top waarin de VS om hulp worden gevraagd om een eventuele staatsgreep te voorkomen. In ruil – aldus het memo – zou de regering een deel van de machtige militaire inlichtingendienst ISI willen ontmantelen. De VS verdenken de ISI van steun aan onder meer de Talibaan in Afghanistan.

‘Vooralsnog wijst niets erop dat het leger de macht wil overnemen’

NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten over de politieke crisis in Pakistan:

“De legertop is momenteel bijeen en probeert de druk op Zardari om af te treden op te voeren. Zardari heeft nooit een goede naam gehad. Hij staat bekend als een corrupt figuur, wat hem de bijnaam ‘Mr. 10 procent’ opleverde. De Pakistaanse strijdkrachten hebben het gevoel dat er met hen gesold wordt. Het respect voor het leger nam af nadat Osama bin Laden vorig jaar door Amerikaanse commando’s werd geliquideerd op Pakistaans grondgebied - zonder hun medeweten.

Het Pakistaanse Hooggerechtshof lijkt ondertussen op de hand van het leger. Gilani dreigde gisteren zelfs dat hij uit zijn functie zou kunnen worden gezet als hij geen verdere stappen ondernam tegen Zardari wegens beschuldigingen van corruptie. Datzelfde Hooggerechtshof is op verzoek van de strijdkrachten begonnen met een onderzoek naar ‘memo-gate’. Tot grote ergernis van de Pakistaanse regering.

Het is goed mogelijk dat Zardari zelf besluit af te treden. Het is niet waarschijnlijk dat het leger zelf de touwtjes in handen wil nemen. Pakistan staat er economisch gezien slecht voor. Nu treft alleen de politici blaam en dat is natuurlijk wel zo makkelijk.”

    • Marije Willems