Paar spagaatjes,splitjes, lékker

Hoe is het om in een bad vol ijsblokjes te liggen?

nrc.next-redacteur Freek Schravesande volgde een workshop bij Wim Hof en onderging het.

amsterdam, workshop vnl mannen die leren ijsbad te doorstaan olv win hofs, the iceman en zijn twee zonen. tekst nrc.next Freek Schravezande

Koud afdouchen was het huiswerk. Maar nu het eenmaal zover is kijken we toch met ontzag naar buiten. Daar in de tuin giet Enahm, de zoon van Wim Hof, een voor een de blauwe zakken ijs, vers van de IJmuider visafslag, leeg in een badkuip.

„Ik ben mijn handdoek vergeten”, stribbelt een cursist nog even tegen. Maar Wim Hof, alias ‘The Iceman’, is niet onder de indruk. „Ik zwem twee keer per dag buiten in het park en ik gebruik nooit een handdoek.”

Wie wil er nou niet Wim Hof zijn? De 52-jarige Amsterdammer met vlasbaard beklom in korte broek de Mount Everest, liep zonder te drinken een marathon in de woestijn en stond ruim een uur tot aan zijn kin tussen de ijsblokjes in het ijsberenverblijf van Ouwehands Dierenpark. Twintig wereldrecords heeft Hof op zijn naam staan – al is er behalve een onbekende Chinees niemand die met hem wedijvert.

Vier vrouwen en 28 mannen zijn vanmiddag naar een zaaltje van het spirituele Mirror Centre in Amsterdam getogen voor een workshop van de wereldberoemde Hof. ‘Haal meer uit lichaam en geest’ stond er op zijn website. Een slogan helder genoeg dat iedereen bij binnenkomst direct zijn schoenen uitdeed en in kleermakerszit plaatsnam op een matje.

Wim Hof, in oranje fleecetrui voor zijn doen tamelijk warm gekleed, keek uit over de groep. „Welkom”, zei hij. En daarna, cryptisch: „Onthoud: voelen is begrijpen”.

Wim Hof vertelde over het doel van zijn workshop: ons lichaam leren beheersen zodat we tegen extreme kou kunnen en nooit meer ziek worden. „Ik geef je een paar sleutels, maar je moet zelf de deur openmaken.” Op het programma stonden bewegings- en ademhalingsoefeningen waarmee we onze hartslag en bloeddruk kunnen beïnvloeden. „We zijn vervreemd geraakt van ons lichaam, daar gaan we iets aan doen”, zei Hof. „We gaan terug naar onze natuurlijke staat.” Daarna pakte hij een grote indianentrommel en begon te zingen.

Om uit onze ‘conditionering’ te komen bogen we wijdbeens door de knieën. Termen als ‘geleiding’, ‘lactaat’ en ‘synapsspleet’ passeerden de revue. Met wisselend succes deden we ‘de raaf’ (zitten op je armen), ‘de zandloper’ (staan op je hoofd) en ‘de plank’ (horizontaal leunen op je hand). Hof bleef enthousiast. „Lekker! Hartstikke mooi!”

Om ‘de boel nog verder schoon te maken’ ademden we afwisselend licht en diep. „Gewoon lékker door!” Net zo lang totdat we tegen ‘gecontroleerde hyperventilatie’ aan zaten. Bij de één rolde een traan over de wang, de ander zag de wereld paars. De groep was unaniem laaiend enthousiast: ‘Bruisend!’

„Dit doe ik dus elke dag”, zei Hof. „Paar spagaatjes, splitjes, de plank. Ik vind het gewoon lékker. Even een apk’tje doen, noem ik het. En dan krijg je maffe dingen hoor! Ik voel me de hele dag high.” Vriendelijk zwaaiend naar een deelnemer: „Haaai!”

Na de broodjes tonijnsalade en een portie peptalk zijn we klaar voor het ijsbad.

Een rij in badtenue vormt zich voor de badkuip met – inmiddels – smeltend ijs. Hof staat ernaast en begeleidt de eerste het water in. Ik besluit als laatste te gaan, als het bad door alle lijven al wat is opgewarmd.

Tevreden kijkt zoon Enahm (28) op een afstandje toe. Schoon genoeg had hij ervan dat anderen er altijd met de poen vandoor gingen. „In al die jaren heeft Wim er geen ruk aan verdiend”, zegt Enahm – die wel koud afdoucht maar verder niets met ijs heeft. „Wij hadden nooit geld thuis.” In plaats daarvan liep hij zich weer te schamen als pa in korte broek een handstand op het schoolplein deed.

Zijn vader is een goed persoon, een gevoelsmens, wil iedereen helpen. „Dat is mooi, maar mensen maken er gebruik van. Wim is te goedwillend, niet commercieel.” Toen Hof begin vorig jaar voor de zoveelste keer bijna ja zei tegen een wurgcontract, besloot Enahm, de oudste van vijf kinderen, in te grijpen.

Eerst pakte hij de website aan. Daarna zette hij zijn vader eigenhandig in de markt. Je kunt Wim Hof inhuren voor bedrijfsuitjes en workshops of met hem op reis naar de Pyreneeën. Voor 250 euro heb je The Iceman twee uur voor jezelf. „Er bleek behoefte aan.”

Het echte geld zit in de wereldrecords. Wim Hof anderhalf uur in een bak ijs. Duitse, Amerikaanse tv-zenders sturen een aanvraag, Enahm maakt een offerte. Volgende week vliegt Hof eersteklas met zijn twee zoons naar China.

Hof geeft mensen een concreet doel: jezelf goed voelen, zo verklaart hij het succes. „En dan niet zweverig, maar lekker concreet.” In een bad met ijs terwijl Wim met feiten en cijfers over het menselijk lichaam strooit. Yoga voor mannen dus. Een documentaire, een boek, een opleidingscentrum en een eigen ‘natuurdorp’ in Spanje staan in de planning.

Maar de ambitie reikt verder. Wim Hof wil niet langer ‘dat gekke apie’ zijn. Hij wil dat zijn methode, controle krijgen over je immuunsysteem, wetenschappelijk wordt bewezen. „Kun je nagaan wat een zorgkosten dat scheelt”, zei hij eerder op de cursus. En dat het gaat lukken weet hij zeker. Al heeft hij aanwijzingen dat de farmaceutische industrie er een stokje voor steekt.

„Moet ik nog iets met die ademhalingsoefeningen doen”, vraag ik Hof vlak voordat ik te water ga. „Stap er maar gewoon in”, zegt Hof. Langzaam glijd ik erin tot kinhoogte. Even slaat mijn ademhaling op hol, daarna voelt het ontspannen.

„Ik heb ook een keer over vuur gelopen met Emile, maar dit was beter”, zegt cursist Michael Vahrmeijer, amateurhypnotiseur en werkzaam in de Zwolse begrafenisbranche, na afloop. Bij Emile is het meer van ‘tsjakka!’ Die is vooral zelf heel enthousiast. Wat Wim vertelt heeft te maken met je mindset. Dat je wat kan bereiken als je maar wilt. Dat je je niet laat afleiden. Want het is zó belangrijk dat je in je centrum blijft.”

Workshop

De volgende workshop van Wim Hof is op 11 febr. Kijk voor meer informatie op innerfire.nl.

    • Freek Schravesande