Ook onzin is onschendbaar

Ver weg, op reis in Oman, heeft koningin Beatrix van haar hart geen moordkuil gemaakt. Voor de tweede maal tijdens haar staatsbezoek aan de Golfstaten bezocht ze vanmorgen gesluierd een moskee. En net als zondag in Abu Dhabi liet ze zich ook vandaag met liefde gesluierd en op kousenvoeten rondleiden in de moskee van Oman. Een kwestie van respect voor het land en zijn burgers, aldus de koningin.

Niet iedereen in de Tweede Kamer deelt die opvatting over elementaire omgangsvormen en fatsoen. Na haar moskeebezoek zondag in Abu Dhabi stelden drie parlementariërs van de PVV meteen vragen aan premier Rutte en minister Leers (Immigratie en Integratie, CDA). Door zich aan te passen aan de kledingvoorschriften in de moskee, had het staatshoofd de islamitische „onderdrukking en discriminatie” van de vrouw gelegitimeerd, stelden de PVV’ers vast. Met een snelheid en gretigheid die doet denken aan de reflex van Pavlov-hondjes.

Premier Rutte had tot vanochtend nog geen antwoord gegeven op de vragen van de PVV. Koningin Beatrix was hem in Oman voor. Op de vraag of de PVV haar had verrast, zei ze met een zucht: „Waar wordt een mens tegenwoordig nog door verrast?” Gevraagd of de hoofddoek het symbool van repressie is, antwoordde ze: „Onzin”. De sekseverhoudingen op de universiteit en de arbeidsmarkt in Oman geven haar meer dan gelijk.

Maar had koningin Beatrix zich zo openhartig moeten uitlaten, zoals ze deed toen ze in 1999 verzuchtte dat in de media de leugen regeert? Nee. Ze had dat beter niet kunnen doen. Niet zozeer omdat het geen zin heeft de PVV te confronteren met dit soort feiten. De PVV negeert feiten die haar ideologie zouden kunnen ondergraven. Maar wel omdat ze met haar verzuchting haar eigen Grondwettelijke ‘onschendbaarheid’ en de ‘ministeriële verantwoordelijkheid’ in het geding brengt. Haar kledingkeuze maakte al genoeg duidelijk wie er onbeleefde onzin uitkraamt.

Door het uitgesproken woord ‘onzin’ bevond premier Rutte zich in een iets lastiger parket. Hij is politiek verantwoordelijk voor de term ‘onzin’ over zijn gedoogpartner die hij zelf niet zou hebben gebruikt. Tegelijkertijd mocht hij er geen misverstand over laten bestaan dat hij de verantwoordelijkheid neemt voor de uitlatingen van de vorstin.

Rutte besloot het simpel te houden. Bij een bezoek aan een „godshuis worden de daarbij behorende kledingvoorschriften gerespecteerd”, luidde zijn snelle antwoord op de Kamervragen vandaag. Hierbij zal het blijven. Wilders is niet echt uit op een breuk vanwege de koningin.

Maar de cri de coeur van de koningin illustreert dat de onschendbaarheid van de vorstin en de ministeriële verantwoordelijkheid wringt.

Zeker als een gedoogpartner van het kabinet zo’n anti-monarchale koers vaart en daardoor de regering permanent kan blijven tarten.