President Nigeria in gesprek met vakbonden over benzineprijs

Stakers verzamelen zich onder een brug in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Foto Reuters / Afolabi Sotunde

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan spreekt later vanmiddag met verschillende vakbonden in een poging de landelijke staking in het land te beëindigen.

Een vakbond van twintigduizend werknemers uit de Nigeriaanse olie- en gasindustrie dreigt zondag de gehele productie stil te leggen, zo maakte deze vandaag bekend. Ze willen zich aansluiten bij de tienduizenden stakers die het land sinds maandag stilleggen.

Zeker tien doden en tientallen gewonden

De vakbondsleden en de Nigeriaanse bevolking wil de afschaffing van de brandstofsubsidie van 1 januari teruggedraaid willen zien. De afschaffing van de subsidie heeft de brandstofprijzen ruimschoots verdubbeld van 35 cent naar 72 cent per liter. Ook vervoer en voedsel zijn sindsdien fors duurder geworden.

De grootschalige protestacties veroorzaken een grimmige sfeer en overheidstroepen treden al dagen hardhandig op tegen de actievoerders. In grote steden als Lagos en de hoofdstad Abuja is al enkele malen traangas ingezet en wordt er met vuurwapens scherp geschoten op burgers. Door het geweld zijn inmiddels zeker tien doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt.

In de Nigeriaanse stad Lagos zijn mensen voor de vierde dag op rij de straat op gegaan. Foto AP / Sunday AlambaIn de Nigeriaanse stad Lagos zijn mensen voor de vierde dag op rij de straat op gegaan. Foto AP / Sunday Alamba

Vanwege de landelijke onrust besloot de KLM dinsdag vluchten naar Nigeria te schrappen. Waarschijnlijk wordt het vliegverkeer naar het land op vrijdag weer hervat, zo meldt de KLM vandaag.

Als de regering geen gehoor geeft aan de demonstranten volgt ‘een bitter besluit’

Geeft de regering geen gehoor aan de eis van de demonstranten, dan ziet de vakbond van olie- en gaspersoneel “zich gedwongen door te zetten en het bittere besluit te nemen om de olie-en gaswinning geheel stil te leggen”, verklaarde de bond vandaag. Dat betekent dat ook de uitvoer van olie en gas tot stilstand komt. Nigeria is een belangrijke olieproducent. Per dag levert de productie ongeveer 2,65 miljoen vaten op en daarmee en voorziet het land in ongeveer acht procent van de Amerikaanse oliebehoefte.

Als de overheid geen gehoor geeft aan de stakers ligt vanaf zondag ook de olie-industrie plat, is het dreigement. Foto AP / Sunday AlambaAls de overheid geen gehoor geeft aan de stakers ligt vanaf zondag ook de olie-industrie plat, is het dreigement. Foto AP / Sunday Alamba

President wil geld besteden aan verbetering infrastructuur

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan houdt vol dat de subsidie moest worden geschrapt om dat geld te kunnen besteden aan de broodnodige verbetering van wegen en andere openbare werken. De demonstranten wantrouwen de regering, en werpen tegen dat die beter kan beginnen met de bestrijding van de corruptie in de eigen gelederen.

Ondanks de florerende olieproductie leeft de grote meerderheid van de Nigerianen in armoede. De olierijkdom verdwijnt grotendeels in de zakken van grote oliemaatschappijen als Shell, die de Nigeriaanse olie-industrie in handen hebben. Daarnaast profiteert de politieke elite van de olie-inkomsten. Parlementsleden verdienen een miljoen dollar per jaar, terwijl zo’n tachtig procent van de Nigerianen van minder dan twee dollar per dag leeft.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vraagt om bovengenoemde argumenten al jaren om afschaffing van de brandstofsubsidie. Toch vrezen veel Nigerianen dat de bijna 5 miljard euro die door de afschaffing beschikbaar komt, vooral in de handen van corrupte politici zal vallen.

Behalve de staking groeit de onrust in Nigeria door sektarisch geweld door het hele land. De leider van de radicale islamitische organisatie Boko Haram heeft gisteren op een videoboodschap gezegd dat Nigeria meer aanslagen te wachten staat. Alleen al het laatste jaar kwamen bij aanslagen van Boko Haram zeker tussen de 500 en 700 mensen om. De laatste week zou het dodental 67 zijn, volgens cijfers van de Nigeriaanse regering. Haram wil in heel Nigeria de islamitische sharia-wetgeving invoeren, ook voor christenen. Nu is het nog zo dat de sharia alleen van toepassing is op moslims.

    • Annemarie Coevert