Obama vraagt Congres om schuldenplafond weer te verhogen

waar de super committee maandenlang onderhandelde om 1,2 biljoen dollar te bezuinigen op de Amerikaanse overheidsuitgaven. Foto AFP / Win McNamee Het Capitool in Washington, hier zal het Amerikaanse Congres moeten beslissen of het zal instemmen met een verhoging van het schuldenplafond. Foto AFP / Win McNamee

President Barack Obama heeft het Amerikaanse Congres vanavond gevraagd een verhoging van 1,2 biljoen dollar van het schuldenplafond goed te keuren.

Hoewel dit een formaliteit is, heeft het Congres vijftien dagen om het verzoek af te wijzen, na die tijd wordt de verhoging automatisch doorgevoerd. Mocht het Congres besluiten het verzoek af te wijzen dan kan Obama nog altijd hierover zijn veto uitspreken om een faillissement van de overheid te voorkomen. De Republikeinen waren er volgens persbureau AP snel bij om, nu de verkiezingen naderen, Obama te bekritiseren op zijn overheidsuitgaven.

Het was overigens de derde en laatste keer dat Obama mocht vragen om een verhoging van het wettelijk bepaalde schuldenplafond van de Verenigde Staten volgens een overeenkomst die hij van de zomer sloot met de Republikeinen. Toen bereikten de Democraten met hun tegenstanders na moeizame onderhandelingen een akkoord om het maximumbedrag van 14,3 biljoen dollar (10.000 miljard euro) aan staatsschuld te verhogen met vierhonderd miljard dollar.

Bekijk hieronder een video die de verhoging van het schuldenplafond van afgelopen zomer uitlegt
http://youtu.be/lzcCoyJBMSU

Een nieuwe verhoging van de maximale overheidsschuld met 1,2 biljoen dollar zorgt ervoor dat het schuldenplafond op 16,4 biljoen zou komen te staan, hiermee kan de Amerikaanse overheid tot het einde van 2012 geld lenen. Eind december werd al duidelijk dat het maximale bedrag verhoogd moest worden, maar in verband met de feestdagen besloot Obama zijn aanvraag pas vandaag in te dienen.

Lees hier alle ontwikkelingen rond de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond terug.

    • Hans Klis