Napoleon en Grace Kelly

Ralph Keuning is directeur van Museum de Fundatie in Zwolle, dat een spectaculaire ei-vormige uitbreiding op het dak krijgt.

Tentoonstelling

Der geteilte Himmel

„De tentoonstelling Der geteilte Himmel in de Neue Nationalgalerie in Berlijn laat op een prachtige manier zien hoe kunst zich na de Tweede Wereldoorlog in West- en Oost-Duitsland heeft ontwikkeld. In de Bondsrepubliek waren kunstenaars in de ban van het abstract-expressionisme, in de DDR was kunst sociaal-realistisch. Als bezoeker krijg je nu in Berlijn een mooi beeld van een gepolariseerd Europa.”

Film

The Iron Lady

„Margaret Thatcher is een belangrijk politiek figuur uit mijn jeugd. Ik vond het in de jaren tachtig altijd fascinerend om te horen dat Thatchers uiterlijk ten grondslag lag aan haar machtspositie. Zij speelde met haar sexappeal, toen voor mij een wat vreemde gedachte. Toen ik de foto van Meryl Streep als Margaret Thatcher zag, werd het me direct duidelijk. Voor me zie ik een kruising tussen Napoleon en Grace Kelly.”

Muziek

Debussy – Strauss

„De musici van het Nederlands Symfonieorkest (het Orkest van het Oosten) zijn niet alleen geweldige musici, maar ook moedige culturele ondernemers. Net als ik afkomstig uit Oost-Nederland. Daar ben ik dan toch trots op. Het Symfonieorkest speelt binnenkort werken van onder andere Claude Debussy en Richard Strauss. Een pianoconcert van Ravel wordt gespeeld door de talentvolle Nederlandse pianist Hannes Minnaar (1984), die in 2010 nog hoge ogen gooide tijdens het Koningin Elisabeth Concours in Brussel.”

    • Roderick Nieuwenhuis