Nagelbijten op zijn Deens

DVD

Pusher Trilogy Regie: Nicolas Winding Refn. Met: Kim Bodnia, Zlatko Buric. ****

De man van het moment is de Deense regisseur Nicolas Winding Refn, die met het bejubelde Drive de overstap maakte naar Hollywood. Wie wil weten hoe hij het vak leerde, kan dat nu zien op een goedkope Britse dvd, met de drie films die hij maakte over het drugsmilieu in Kopenhagen. Of eigenlijk kan dat helemaal niet, want Refn stond er meteen, kwam volgroeid uit het ei gekropen. De eerste Pusher (uit 1996, de vervolgdelen uit 2004 en 2005) moet een van de beste debuutfilms ooit zijn: grappiger, spannender en authentieker dan het onderhoudende, maar uitermate gemaniëreerde Drive.

In Pusher speelt de voortreffelijke Kim Bodnia drugsdealer Frank; een geloofwaardige bikkel, die steeds verder in het nauw raakt als een grote drugsdeal misgaat, en hij onder druk komt te staan van twee Balkancriminelen die nog geld van hem krijgen. De nakende deadline is de oudste truc uit het scenariohandboek om spanning te creëren, maar om die spanning zo nagelbijtend op te voeren vergt een meesterhand.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn