muziek

Jong talent

Ze richten zich allebei op de ontwikkeling van jong talent: het NJO (de Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie) en de Dutch National Opera Academy (van de Amsterdamse en Haagse conservatoria). Na een eerste samenwerking afgelopen zomer gaan de twee organisaties nu ook samen op wintertournee in Nederland en België. Ze spelen twee fantasieopera’s: Where the wild things are van Oliver Knussen en L’enfant et les sortilèges van Maurice Ravel. Het NJO Symfonieorkest staat onder leiding van Antony Hermus. Regie is van Timothy Nelson. 14 t/m 22 jan. www.njo.nl

Spinvis & Lola Kite

18 januari begint Spinvis met een nieuwe clubtour in de Schouwburg van Rotterdam. Op zijn laatste cd, Tot Ziens, Justine Keller, vertelt Spinvis alias Erik de Jong het verhaal van een gedoemde liefde, waar nogal wat drank bij komt kijken. Spinvis’ gesjochten personages krijgen hier een welgemeend advies: ‘Begin de dag met tequila/ dan is het randje er een beetje af.’

Het is verleidelijk om in het geval van Spinvis vooral te letten op de teksten, omdat ze goed verstaanbaar zijn en frapperen met hun alledaagse poëzie (‘Gooi een steen naar de dag’). Maar uitzonderlijk verleidelijk aan de muziek van Spinvis zijn vooral de melodieën. In het voorprogramma staat Lola Kite met gestileerde eighties-synthesizermuziek.

18 jan t/m 10 mrt. www.spinvis.nl & www.lolakite.nl

Oswald von Wolkenstein

Op de drempel van de Renaissance reisde de edelman, diplomaat en bard Oswald von Wolkenstein de hele bekende wereld af. Hoe zijn muziek precies geklonken heeft is onbekend. Maar de Duitse countertenor Andreas Scholl en het kwartet Shield of Harmony doen een voorstel dat zeer aannemelijk is, alleen al om redenen van schoonheid. De rode draad van hun voorstelling vormt het meerdelige autobiografische Es fügt sich, waarin Oswald met veel humor en in schitterende taal terugblikt. Acteur Reinout Bussemaker vertelt en mijmert de liederen aaneen, zodat een schetsmatig maar effectief portret van de vrijbuiter ontstaat.12 jan, 20.15 uur, Vredenburg, Utrecht & 13 jan, 20 uur, De Singel, Antwerpen. www.andreasschollsociety.org

Mdungu

Mdungu is geen uitheemse jazzband, maar is van eigen bodem. De bonte verzameling muzikanten heeft haar basis in groepen als de Amsterdam Klezmer Band, Bernie’s Lounge en de Rotterdam Ska Jazz Foundation. Saxofonist, componist en Afrika-fanaat Thijs van Milligen leidt de muzikanten die elkaar leerden kennen op het Rotterdams Conservatorium. Sinds 2003 zetten ze een spetterende happy afrojazz neer. Het debuutalbum Afro What!? is een swingende smeltkroes waarin Afrikaanse invloeden met westerse stijlen worden gemengd tot een uitgebalanceerd internationaal geluid, dat laveert van onstuimig dansbaar tot melancholiek. De blazerssectie klinkt vurig maar ook percussie met wisselende maatsoorten speelt een grote rol. Van afrobeat tot Senegalese mbalax, knap hoe deze bleekneuzen een authentiek (modern) Afrika weten te raken in sfeer en overdracht. 13 jan t/m 5 mei, Paard van Troje, Den Haag. www.mdungu.com

Eurosonic Air

Hoewel het festival Eurosonic Noorderslag in Groningen dit weekend allang is uitverkocht, presenteert het festival ook Eurosonic Air, een gratis toegankelijk podium op de Grote Markt in Groningen. Met o.a. Selah Sue, De Jeugd Van Tegenwoordig en Go Back To The Zoo. 12 jan en 13 jan 20.00 uur. Grote Markt, Groningen. www.eurosonic-noorderslag.nl