Mogelijk krijgsraad voor WikiLeaks-verdachte Bradley Manning

Vermeende WikiLeaks-lekker Bradley Manning (C) wordt naar het gerecht gebracht in Fort Meade, 16 december 2011. Foto Reuters / Yuri Gripas Vermeende WikiLeaks-lekker Bradley Manning (midden) op 16 december 2011 in Fort Meade. Foto Reuters / Yuri Gripas

De voorzitter van de militaire rechtbank die oordeelt over de zaak tegen Bradley Manning, de militair die wordt verdacht van het lekken van documenten van de Amerikaanse regering naar WikiLeaks, heeft aanbevolen hem voor een krijgsraad te berechten.

Volgens luitenant-kolonel Paul Almanza was Manning een “mol” voor de klokkenluidersorganisatie, meldt persbureau AFP. De aanbeveling van Almanza zal nu beoordeeld moeten worden door Michael Linnington, bevelhebber van het Militaire District Washington. Volgens de militaire aanklagers in Fort Meade werkte de oprichter van de klokkenluidersorganisatie, Julian Assange, met Manning samen.

‘Manning heulde met de vijand’

Tegen Manning lopen 22 aanklachten, waaronder het heulen met de vijand, vanwege de beschuldiging dat hij opzettelijk meer dan 700.000 geheime documenten gelekt zou hebben naar WikiLeaks, waaronder diplomatieke documenten van Amerikaanse ambassades. De 24-jarige soldaat zou in chatgesprekken hebben toegegeven dat hij hiervoor verantwoordelijk is. Assange heeft nooit bevestigd of ontkend dat Manning de bron is geweest van de uitgelekte documenten.

Manning zat voorafgaande aan de militaire rechtszaak meer dan achttien maanden vast. Sinds zijn arrestatie in Irak in mei 2010 is hij verworden tot het symbool van de anti-oorlogsbeweging en voorstanders voor de vrijheid van informatie. Bekijk hier een korte documentaire van The Guardian over Manning.

Assange vecht nog steeds tegen uitlevering

WikiLeaks-oprichter Assange is zelf ook nog steeds verwikkeld in een juridische strijd tegen uitlevering aan Zweden. Het Britse Hooggerechtshof neemt in februari het hoger beroep van de WikiLeaks-oprichter in behandeling. Hij wordt in Zweden verdacht van aanranding en verkrachting van twee vrouwen. De openbare aanklager in Zweden wil hem daarover ondervragen. Assange, die sinds december 2010 onder huisarrest zit, ontkent de vrouwen te hebben aangerand. Hij meent dat hij wegens zijn rol bij Wikileaks wordt aangeklaagd, en vreest dat Zweden hem zal uitleveren aan de VS, die hem zouden willen vervolgen wegens het publiceren van staatsgeheimen.

    • Hans Klis