Mitt Romney wint ook in New Hampshire

Zijn kiezers komen, verrassend genoeg, uit alle lagen van de bevolking.

Mitt Romney heeft een grote zege geboekt bij de republikeinse voorverkiezingen in New Hampshire en is daarmee een stap dichter bij het republikeinse presidentskandidaatschap. Niet alleen de omvang van zijn overwinning – 39 procent van de stemmen – maar ook de achtergrond van zijn kiezers is een opsteker voor Romney. Hij kreeg niet alleen steun van zijn vaste achterban van gematigde republikeinen, maar ook van religieuze conservatieven en kiezers met lage inkomens.

Met de overwinning in New Hampshire kan Romney zich profileren als de kandidaat die de republikeinse kiezers weet te verenigen. Tot nu toe werd Romney als te gematigd beschouwd om aantrekkelijk te zijn voor de conservatieve flank van de partij. Gisteren kreeg Romney echter de stem van kiezers die terecht hadden gekund bij een van zijn conservatievere rivalen, zoals Newt Gingrich of Rick Santorum, die hij vorige week in Iowa nipt versloeg.

Als Romney ook hoog scoort in de voorverkiezingen in de volgende staten, South Carolina en Florida, kan hij de signatuur krijgen van de onoverkomelijke tegenkandidaat van president Obama.

Het libertaire Congreslid Ron Paul werd tweede in New Hampshire met 23 procent van de stemmen. Zijn pleidooi voor een kleine overheid sloeg aan in New Hampshire, waar veel verzet is tegen belastingverhogingen.

Nu Romney zijn koppositie heeft versterkt, vallen tegenstanders hem hard aan op zijn carrière als zakenman. Maar in Romney’s campagne staat juist centraal dat zijn financiële succes toont dat hij de Amerikaanse economie er ook bovenop kan helpen.

Als Romney de voorverkiezingen wint, kunnen de Democraten het beeld blijven uitbuiten van een meedogenloze vertegenwoordiger van het grote geld. Door de zwakke economie moet Obama hard vechten voor een herverkiezing in november. (NRC)

Mitt Romney vindt dat Nederland de beste dweilorkesten ter wereld heeft. Zie Sport, pagina 13.