Mariniers geïdentificeerd die over Talibaanstrijders urineren

Beeld uit de video waarop de mariniers te zien zijn terwijl ze urineren over de lijken van Talibaanstrijders. Foto Reuters

Het Amerikaanse marinekorps heeft de eenheid, die in een filmpje dat gisteren opdook over Talibaanstrijders urineren, geïdentificeerd.

Dat heeft een woordvoerder van het elitekorps, kolonel Joseph Plenzler, tegenover persbureau AFP bevestigd. De naam van de eenheid wordt echter nog niet bekend gemaakt omdat het voorval nog onderzocht wordt, aldus Plenzler.

De beelden van de mariniers:
http://youtu.be/FK22XDTbV4A

De Afghaanse president Karzai noemde de beelden vandaag “volledig onmenselijk” en riep het Amerikaanse leger op de mariniers te straffen. De Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, liet in een reactie weten het gedrag van de mariniers “absoluut verschrikkelijk” te vinden en gaf aan dat hij het U.S. Marine Corps gevraagd had “onmiddellijk en grondig onderzoek” te starten naar aanleiding van het filmpje.

De beelden van de urinerende mariniers komen op een voor de VS zeer ongelegen moment. Amerikaanse troepen zijn langzaam bezig terug te trekken uit Afghanistan, maar beelden zoals die hierboven kunnen anti-Amerikaanse sentimenten doen aanwakkeren. Toch liet de Talibaan via een woordvoerder weten dat de inhoud van de video geen invloed zal hebben op de intenties van de groepering bij vredesgesprekken met de Afghaanse regering. “Het is geen politiek proces, we zitten in de verkennende fase dus de beelden zullen de besprekingen en de uitwisseling van gevangenen geen schade berokkenen”, aldus de zegsman.