Lou Reed: nee, het is míjn banaan

De banaan van Warhol afgebeeld op de debuutplaat 'The Velvet Underground & Nico' uit 1967.

The Velvet Underground spant een rechtszaak aan tegen The Andy Warhol Foundation. Reden: de wereldberoemde banaan bekend van de elpeehoes van debuutalbum The Velvet Underground & Nico uit 1967 mag niet zomaar gereproduceerd worden.

Hij is van ons. Nee, van ons

Volgens Lou Reed en John Cale, oprichters van de band, is de banaan van hen. En daarom moet The Andy Warhol Foundation stoppen met het verlenen van toestemming voor reproducties aan derden. De stichting ziet dat anders. Het is het werk van Andy Warhol, dus het auteursrecht komt aan hen toe, menen zij. Feit is dat het ontwerp nooit officieel auteursrechtelijk beschermd werd.

De banaan is hét symbool en icoon van The Velvet Underground

De bandleden noemen de banaan een symbool en een icoon van The Velvet Underground; een beeldmerk dat al meer dan 25 jaar “exclusief en ononderbroken” wordt gebruikt.

“Het symbool is zo vereenzelvigd met The Velvet Underground … dat het publiek, vooral degenen die naar rockmuziek luisteren, onmiddellijk de banaan als het symbool van The Velvet Underground herkennen.”

Warhol begon zijn samenwerking met The Velvet Underground in 1965. De band trad regelmatig op in zijn New Yorkse atelier The Factory en maakte deel uit van zijn reizende multimediashow The Exploding Plastic Inevitable. De band ging in 1973 uit elkaar. ‘The Banana Album’ wordt beschouwd als een van de beste platen in de rockgeschiedenis.

Volgens de aanklacht verdient de Warhol Foundation meer dan 2,5 miljoen dollar per jaar door het verlenen van toestemming voor reproducties. Reed en Cale vinden dat alle eventuele opbrengsten naar hen moet gaan.

Het woord is aan de jury.

http://youtu.be/-g02QbsjDqY

    • Marije Willems