Kortkolom buitenland

Duitse verdachte doodt officier van justitie

Berlijn. Een Duitse officier van justitie is gisteren in de rechtbank in Dachau doodgeschoten door een man die terechtstond. De schutter, die door omstanders werd overmeesterd, schoot eerst op de rechter en daarna op de aanklager. Hij stond terecht omdat hij zijn werknemers te weinig salaris zou hebben betaald. Het is onduidelijk hoe hij een wapen bij zich kon hebben in de rechtszaal, ook al waren de veiligheidsmaatregelen niet zwaar, omdat het geen uitzonderlijke zaak betrof. (AP)

Hof Israël verwerpt klacht omstreden wet

Tel Aviv. Het Israëlische Hooggerechtshof heeft gisteren een klacht afgewezen tegen de omstreden wet die het Palestijnen verbiedt zich in Israël te vestigen met hun Israëlische partner. Niet-Palestijnse buitenlanders die trouwen met een Israëliër worden in principe na vijf jaar genaturaliseerd. De wet beoogt te voorkomen dat zogenoemde Arabische Israëliërs Palestijnse familieleden naar Israël halen. Israël ziet hen als (demografische) bedreiging. Het Hof was verdeeld (zes tegen vijf). (NRC)

Boko Haram dreigt met nieuwe aanslagen

Lagos. De leider van de radicale islamitische sekte Boko Haram heeft in een video de autoriteit van de Nigeriaanse president in twijfel getrokken. In de video probeert imam Abubakar Shekau het wantrouwen tussen het overwegend islamitische noorden en het christelijke zuiden van het land verder aan te wakkeren. Ook kondigt hij meer aanslagen aan. Na de executie van Boko Haram-leider Mohammed Yusuf in 2009 is de sekte uiteengevallen in verschillende facties. De meest radicale factie, die verantwoordelijk is voor de meeste aanslagen, wordt aangevoerd door Shekau. (AP)

Israël: verbod op nazischeldwoorden

Tel Aviv. Het Israëlische parlement heeft gisteren in eerste lezing een wetsvoorstel goedgekeurd dat schelden met verwijzing naar het nazisme verbiedt, alsook het dragen van de gele sterren die de nazi’s joden tijdens de Holocaust verplichtten te dragen. Aanleiding is het protest van ultraorthodoxe joden vorige maand, waarbij zij – verkleed in concentratiekamppakken – Israëlische agenten voor nazi’s uitmaakten. Als de wet is aangenomen kan een overtreder zes maanden celstraf krijgen, plus een boete van ongeveer 20.000 euro. (NRC)

Formatie Slovenië komt niet op gang

LJUBLJANA. De Sloveense zakenman Zoran Jankovic, in december winnaar van de verkiezingen, heeft gisteren onvoldoende steun gekregen in het parlement om te kunnen beginnen aan de formatie van een coalitie. President Türk, die een kandidaat-premier moet voorstellen, begint een nieuwe ronde consultaties met de politieke partijen. Een kleine centrumpartij die Jankovic wilde opnemen in een centrum-linkse vierpartijencoalitie, heeft op het laatste moment gezegd dat de politieke meningsverschillen te groot zijn. De aanhoudende politieke onzekerheid vergroot de problemen van het land op de financiële markten. (AFP)

Poetin: ik hoef geen campagne te voeren

Moskou. De Russische premier Poetin heeft vandaag gezegd dat hij niet mee zal doen aan de verkiezingsdebatten, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 4 maart. Hij zegt dat deelname aan zulke debatten hem te veel af zal leiden om zijn taken als premier „fatsoenlijk” uit te voeren. Poetin, die al twee keer eerder president was, tussen 2000 en 2008, zal die verkiezingen naar alle waarschijnlijkheid gaan winnen. (AP)