Kortkolom binnenland

Na diplomarel nieuwe leiding Windesheim

Rotterdam. De opleiding journalistiek van de Hogeschool Windesheim krijgt nieuwe managers. De twee medewerkers die tijdelijk leiding gaven aan de opleiding, zijn van hun taak ontheven. Dat heeft de hogeschool gisteren bekendgemaakt. De twee waren als docent direct betrokken bij de verstrekking van 360 diploma’s die opnieuw worden beoordeeld omdat twijfels bestaan over het niveau van de afstudeeropdrachten. Ze hervatten nu hun werkzaamheden als hoofddocent. Accreditatieorgaan NVAO moet binnenkort beslissen hoe het verder moet met de opleiding. Als de beoordelingscommissie niet verwacht dat er snel verbeteringen worden doorgevoerd, zal de opleiding worden gesloten. Het college van bestuur van Windesheim heeft er vertrouwen in dat de kwaliteit „sterk zal verbeteren”. (NRC)

Amsterdam geeft minima studiebeurs

Amsterdam. De gemeente Amsterdam gaat studiebeurzen verstrekken aan minima. Als ze een diploma behalen, hoeven ze een deel van de lening niet terug te betalen. Dit schrijven de wethouders Ossel (armoedebeleid, PvdA) en Andree van Es (werkgelegenheid, GroenLinks) aan de gemeenteraad. De Gemeentelijke Kredietbank gaat beurzen tegen een lage rente uitgeven aan mensen die een inkomen hebben onder of op bijstandsniveau. Bijstandsgerechtigden kunnen nu al een lening van 1.400 euro krijgen. Dit zal meer worden als de lening bestemd is voor een studiebeurs. De maximale hoogte van de lening zal volgens een woordvoerder van wethouder Ossel waarschijnlijk rond de 3.000 euro liggen. Voorwaarde voor de lening is dat die minima moet helpen aan (beter) werk. De wethouders benadrukken dat mensen die al studiefinanciering van het Rijk krijgen, niet in aanmerking komen voor de lening. (NRC)

Staphorst verwijdert abortusinformatie

Staphorst. Op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) van de gemeente Staphorst wordt niet langer doorverwezen naar informatie over abortus. Na vragen in november van de fractie van de ChristenUnie in de gemeente, heeft het college deze maand teksten op de site over abortus laten aanpassen en zijn links verwijderd naar stichting Fiom, die hulp biedt bij vrouwen die abortus willen plegen. De inhoud van de ruim tweehonderd gemeentelijke CJG-websites wordt in opdracht van het Rijk gevuld door Stichting Opvoeden. De stichting is ontevreden over het veranderen van de site. „Het is niet de bedoeling dat iedere gemeente dit naar eigen inzicht gaat invullen”, aldus een woordvoerder. (Novum)

Resten Duitse soldaat uit WO II geborgen

Den Haag. De landmacht heeft deze week de stoffelijke resten van een Duitse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog geborgen. De resten lagen in een bosgebied bij het Noord-Limburgse dorp Plasmolen. Het gaat vermoedelijk om een gewondenverzorger, aldus Defensie. Bij de resten werd een herkenningsplaatje gevonden waaruit kon worden opgemaakt dat de man behoorde tot een eenheid die in september 1944 in het gebied vocht. (Novum)

Ex-partner Van der Laan omgekomen

Amsterdam. Bij een ongeval met een bestelbus in Amsterdam is gisteren Luit Tabak, de ex-partner van burgemeester Van der Laan van Amsterdam, om het leven gekomen. Dit heeft een woordvoerder van Van der Laan bevestigd. Tabak was de moeder van zijn twee oudste kinderen. De vrouw zou op de fiets zijn overreden door het busje. Ze was tekstschrijver en beleidsadviseur. (NRC)