Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Koningin reageert op ophef: hoofddoek geen teken onderdrukking

Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander vanochtend tijdens een bezoek aan een moskee in Muscat, de hoofdstad van Oman. Foto AFP / Mohammed Mahjoub

Koningin Beatrix heeft bij haar staatsbezoek aan Oman gereageerd op de ophef rond het dragen van een hoofddoek in de moskeeën die ze bezocht. Volgens Beatrix toon je respect voor het land en de mensen als je je aanpast aan een land en eerbied toont voor de religie, meldt de NOS.

De PVV stelde Kamervragen over het dragen van de hoofddoek van koningin Beatrix. De partij van Wilders noemt het een “trieste wanvertoning” en vindt dat de koningin door het dragen van een hoofddoek “de onderdrukking van vrouwen legitimeert”.

Beatrix: hoofddoek in Oman geen teken van onderdrukking

Beatrix noemde dat laatste “onzin”, meldt de NOS. De koningin werd door journalisten gevraagd werd of ze verrast was door de ophef. Waar moet ik me tegenwoordig nog door laten verrassen, zei Beatrix met een zucht. De koningin zei dat de hoofddoek in Oman helemaal geen teken van onderdrukking is. Volgens prinses Máxima hebben vrouwen in Oman juist alle kansen.

Aan het einde van elk staatsbezoek praat de koningin altijd kort met de pers. De onderwerpen waar dan over gesproken wordt, zijn van tevoren al vastgesteld. Het is zeer ongebruikelijk dat Beatrix op politiek gevoelige onderwerpen reageert. Voor alles wat zij zegt geldt de ministeriële verantwoordelijkheid. Herman Staal, chef van de Haagse redactie van NRC, noemt de reactie van Beatrix “behoorlijk uniek”.

De Rijksvoorlichtingsdienst liet eerder weten dat de keuze voor een hoofddoek een ‘teken van respect was voor de gewoonten van het ontvangende land’. Ook minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal vond de hoofdbedekking geen probleem.

Update 12.14 uur: Premier Rutte heeft de Kamervragen van de PVV beantwoord:

Bij een bezoek van H.M. de Koningin aan een godshuis worden de daarbij behorende kledingvoorschriften gerespecteerd.

Beatrix draagt rode sjaal om haar zwarte hoed

Beatrix bracht vandaag opnieuw een bezoek aan een moskee. Net als afgelopen zondag in Abu Dhabi is de kleding van de koningin aangepast aan de islamitische traditie. Ze had een rode sjaal over haar zwarte hoed geknoopt. Daarnaast waren haar handen bedekt met zwarte handschoenen.

In maart vorig jaar werd een bezoek aan Oman uitgesteld door de politieke onrust in het land, mede onder druk van de PVV. Wilders was niet gelukkig met het bezoek: “Dat de koningin met die dictator gaat dineren is erg dom!”

Wel bracht de koningin toen een paar dagen later een privébezoek aan de golfstaat. Onlangs zei minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken dat “de zaak” er “niet perfect” is, maar dat de redenen om van een officieel bezoek af te zien, zijn weggevallen.