Karzai eist straf voor urinerende Amerikaanse mariniers

Beeld uit de video waarop de mariniers te zien zijn terwijl ze hun behoefte over de lijken doen. Foto Reuters

De Afghaanse president Karzai heeft zich nu ook uitgesproken over de mariniers die in een filmpje dat gisteren opdook over Talibaanstrijders urineren. Karzai noemt de acties “volledig onmenselijk”, meldt persbureau AP.

Karzai roept ook het Amerikaanse leger op de mariniers te straffen. Het Afghaanse ministerie van Defensie veroordeelt de acties in de video en omschrijft ze als ‘shockerend’.

http://youtu.be/FK22XDTbV4A

Minister van Defensie VS reageert: “absoluut verschrikkelijk”

De Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, laat in een reactie aan persbureau AFP weten het gedrag van de mariniers “absoluut verschrikkelijk” te vinden. Ook heeft hij aan het U.S. Marine Corps en de commandant van de internationale troepen in Afghanistan, generaal John Allen, gevraagd om een “onmiddellijk en grondig onderzoek.”

In een eerdere reactie zei het U.S. Marine Corps:

“We moeten nog de herkomst en authenticiteit van de video vaststellen, maar de handelingen op het beeldmateriaal komen niet overeen met onze waarden. Noch staan ze voor de aard van het marinierskorps. Deze zaak zal tot de bodem worden onderzocht.”

Volgens het Pentagon wordt onderzocht of de mariniers de oorlogswetten hebben overtreden. Die wetten verbieden namelijk onder andere het fotograferen van lichamen en gedetineerden.

Veiligheidstroepen van de NAVO in Afghanistan laten in een verklaring aan persbureau AP weten:

“Deze respectloze daad is onverklaarbaar en niet in overeenstemming met de hoge morele normen die wij verwachten van de coalitietroepen.”

Update 16:17 uur: Een woordvoerder van het Pentagon laat weten dat er geen indicatie is dat de video nep is:

“Wij zien hetzelfde als wat jullie zien…troepen die urineren op lijken. Maar er is een onderzoek gaande, en we moeten dat z’n beloop laten gaan om alle feiten van de zaak te bepalen.”

De beelden komen op een voor de VS zeer ongelegen moment: Amerikaanse troepen zijn bezig zich terug te trekken uit Afghanistan maar beelden als deze zullen anti-Amerikaanse sentimenten alleen maar doen aanwakkeren. De Afghaanse Talibaan hebben bij monde van een woordvoerder laten weten dat de inhoud van de video geen invloed zal hebben op de intenties van de groepering bij de vredesgesprekken met Afghanistan. “Het is geen politiek proces, we zitten in de verkennende fase dus de beelden zullen de besprekingen en de uitwisseling van gevangenen geen schade berokkenen.”

    • Judith Laanen