‘Iran wil over beschuldigingen bouwen kernwapens praten’

Iraanse studenten houden elkaars hand omhoog terwijl zij een ring vormen rond een uraniumbewerkings faciliteit in Isfahan. Foto Reuters / Morteza Nikoubazl Iraanse studenten houden elkaars hand omhoog terwijl zij een ring vormen rond een uraniumbewerkings faciliteit in Isfahan, november 2011. Foto Reuters / Morteza Nikoubazl

Iran zou bereid zijn besprekingen aan te gaan over de aanklachten dat het mogelijk zou werken aan kernwapens.

Dat meldt persbureau AP op basis van twee diplomaten die anoniem willen blijven. Iran weigert al jaren te praten het mogelijke bestaan van een Iraans kernwapenprogramma. Maar nu zullen op 28 januari functionarissen van het Internationaal Atoomagentschap in Teheran hierover praten met een Iraanse afvaardiging. Al is deze datum nog niet officieel bevestigd.

IAEA krijgt mogelijk kans beschuldigingen tegen Iran te onderzoeken

Al ruim drie jaar blokkeert Iran pogingen van het IAEA om aanwijzingen van inlichtingendiensten te controleren dat het land werkt aan kernwapens. Teheran hield altijd vol dat de activiteiten rond het kernprogramma bedoeld waren voor civiele doelen. Geconfronteerd met de Iraanse blokkade bracht het Atoomagentschap in november een rapport uit waarin het beschuldigingen uitte dat sommige Iraanse activiteiten “specifiek voor kernwapens” waren.

Hoewel Iran dit ontkende, voerden onder andere de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de druk op het land op door verregaande sancties in te stellen. De Europese Unie stelt de veelbesproken beslissing om een olie-embargo tegen Iran in te stellen mogelijk met een half jaar uit. Desondanks stelden de VS vandaag opnieuw sancties in tegen drie Chinese bedrijven die betrokken zijn met oliehandel met Iran, meldt persbureau Reuters.

Weer aanslag op kerngeleerde Iran

Gisteren kwam een kerngeleerde van de universiteit van Teheran om het leven bij een bomaanslag in de hoofdstad. De man had een belangrijke rol in het nucleaire programma van Iran, want hij was het assistent-hoofd van de fabriek die bezig is met het verrijken van uranium. De Amerikaanse regering ontkende betrokken te zijn bij zijn dood en veroordeelde de aanslag.

Iran beschuldigde Israël van de aanslag, die ontkende hierbij betrokken te zijn. De laatste jaren worden er opvallend veel aanslagen gepleegd op hoofdrolspelers van het Iraanse kernprogramma. In 2009 kwam een andere nucleaire wetenschapper, Massoud Ali Mohammadi, om toen een bom afging die vlak voor zijn huis aan een brommer was vastgemaakt. In 2010 waren er op één dag twee aanslagen, vrijwel gelijktijdig. Daarbij kwam een wetenschapper om, Majid Shahriyari. Een ander, Feyerdoon Abbasi, overleefde de aanslag en is nu het hoofd van de Iraanse organisatie voor kernenergie.

Eind november schreef onze correspondent Thomas Erdbrink in NRC Handelsblad al dat het aantal explosies in Iran de afgelopen tijd enorm is toegenomen. Zo zouden het aantal explosies bij gasleidingen vijf keer verdubbeld zijn sinds 2010.

“Experts wijzen erop dat de afgelopen twee jaar het aantal verdachte explosies is vervijfvoudigd. Sinds vorig jaar hebben er ten minste 17 explosies van cruciale gaspijpleidingen plaatsgehad, vergeleken met drie in 2008 en 2009. Tegelijkertijd waren er meer dan tien explosies in olie-installaties. Het verklaren van de incidenten vormt een dilemma voor de Iraanse leiders, die niet kwetsbaar willen lijken tegenover dreigementen uit de Verenigde Staten en Israël hun nucleaire programma te dwarsbomen. Volgens hen zijn de incidenten niets meer dan ongelukken, onder andere veroorzaakt door ‘slecht laswerk’.”

Volgens Erdbrink wordt het steeds moeilijker voor Teheran om deze toename te verklaren, omdat het regime niet kwetsbaar wil overkomen. Claims van regeringsfunctionarissen dat de ontploffingen veroorzaakt worden door bedrijfsongelukken, zijn volgens Erdbrink moeilijk te verifiëren door de beperkingen die de Iraanse overheid journalisten stelt bij hun berichtgeving.

    • Hans Klis