internationaal

Andreas Gursky

In het Louisiana Museum of Modern Art in Denemarken is vanaf 13 januari een tentoonstelling te zien van de Duitse fotograaf Andreas Gursky. De 52-jarige Duitser was een van de eersten die zijn foto’s bewerkte met een computer. Het levert betoverende taferelen op. Vanuit vogelperspectief blaast Gursky motieven uit het moderne leven op tot cinemascoopformaat. De mensen op de foto’s zijn klein als mieren, ze dansen op popconcerten of formeren zich bij propagandafeesten in Noord-Korea.

13 jan t/m 13 mei. Louisiana Museum of Modern Art, Denemarken. www.louisiana.dk

Douglas Gordon

Deze tentoonstelling in Frankfurt is opgebouwd rond het laatste werk van kunstenaar Douglas Gordon. Gordon excelleert in video’s en kunstwerken die de toeschouwer een onbestemd ongemakkelijk gevoel bezorgen. Je voelt je parasiet, of voyeur – steeds onmachtig tot interpretatie of ordening. Bijvoorbeeld bij de video Henry Rebel, waarin een jongen zich onder het slaken van kreten aan zelfdestructie overgeeft. Pas als je de neiging om door te lopen hebt onderdrukt en blijft kijken, merk je dat het een symbolische zelfdestructie is: al dat gekwelde kronkelen en die nare geluiden gaan slechts gepaard met het met een rode viltstift aanbrengen van strepen op het naakte lichaam.

t/m 25 maart. Museum für Moderne Kunst, Frankfurt am Main. www.mmk-frankfurt.de

De Blauwe Vogel

Op de tentoonstelling L’Oiseau bleu, Op zoek naar geluk word je zelf even een sprookjesfiguur. In de Sint-Pietersabdij zijn de vroegste decors nagebouwd van het toneelstuk De blauwe vogel.

Terwijl je via een koptelefoon luistert naar het verhaal waarvoor Maurice Maeterlinck in 1911 de Nobelprijs voor literatuur kreeg, wandel je door kleurrijke taferelen. Samen met de hoofdpersonages Tyltyl en Mytyl ontdek je waar en hoe je de blauwe vogel, een symbool voor ‘geluk’, kunt vinden.

t/m 22 apr. Kunsthal Sint-Pietersabdij, Gent. www.gent.be/spa