Inspectie: verwijder de omstreden implantaten

In Nederland hebben 1.000 tot 1.400 vrouwen de PIP-borstimplantaten.

Vrouwen met borstimplantaten van PIP- of M-Implants kunnen deze het beste laten verwijderen. Dat adviseren de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). De kwaliteit van die implantaten is dubieus.

De verzekeraar vergoedt deze ‘explantatie’, die 3.000 tot 4.000 euro kost. Worden tijdens de operatie nieuwe implantaten geplaatst, dan draait de vrouw voor de extra kosten op. Een uitzondering geldt voor vrouwen die kanker hebben gehad.

„Aanbevolen wordt eerst een MRI-onderzoek te laten doen”, aldus een woordvoerder van de Inspectie. „Bij scheuren en lekkages moet de prothese worden verwijderd. Worden geen scheuren geconstateerd, dan is een operatie toch raadzaam. Maar we kunnen vrouwen niet dwingen.”

Volgens de Inspectie hebben tussen de 1.000 en 1.400 vrouwen in Nederland borstimplantaten van de inmiddels failliete Franse implantatenfabrikant PIP. De NVPC sluit niet uit dat het er iets meer zijn. „Velen belden de afgelopen weken naar ziekenhuizen”, vertelt een woordvoerster. „Er is sprake van onrust, maar mensen hebben vaak niet door dat het om specifieke protheses gaat die in een bepaalde periode zijn ingebracht.”

De VNPC en de IGZ hebben op hun websites een lijst gepubliceerd van Nederlandse ziekenhuizen en privéklinieken die gebruik maakten van PIP-implantaten. Het gaat om tien ziekenhuizen en twaalf particuliere klinieken die samen 1.907 implantaten plaatsten. (NRC)