In de hoop op een normaal leven

Joran van der Sloot heeft het doden van Stephany Flores bekend, met de bedoeling zo een mildere straf te krijgen.

Morgen komen de rechters met een vonnis.

Joran van der Sloot heeft gisteren tegenover de rechtbank in de Peruaanse hoofdstad Lima gezegd spijt te hebben van het doden van de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores, in mei 2010. Door zijn bekentenis volgt er verder geen inhoudelijke behandeling van de strafzaak. De rechters spreken morgen hun vonnis uit.

Van der Sloot verwees in een verklaring naar een eerdere bekentenis die hij bij de politie deed, direct na zijn arrestatie. Hij zei toen Flores na een schermutseling op zijn hotelkamer te hebben gedood. Door zich op te stellen als een coöperatieve verdachte hoopt de 24-jarige Van der Sloot in aanmerking te komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Hij zou dan mogelijk maar een deel van de opgelegde celstraf hoeven uit te zitten. Justitie eist 30 jaar cel wegens moord en roof en een boete van een kleine 60.000 euro.

Het is nu aan de drie vrouwelijke rechters om de strafmaat te bepalen. Volgens de advocaat van de familie van het slachtoffer, Edward Alvarez, kan Van der Sloot niet in aanmerking komen voor een mildere straf. „Hij heeft geen oprechte bekentenis gedaan maar een tactische verklaring afgelegd. Hij weet heel goed dat tijdens een strafproces zou zijn gebleken dat hij Stephany Flores heeft vermoord om haar te kunnen beroven en niet in een opwelling, zoals hij eerder zei. Hij liep het risico tot levenslang te worden veroordeeld.”

De verdachte heeft volgens de advocaat ook niet echt bekend. „Hij heeft nog steeds niet verteld wat er werkelijk is gebeurd en wat zijn motieven waren.” Van der Sloot heeft aleen formeel een ‘bekentenis’ afgelegd, meent Alvarez, en dus kan er geen sprake zijn van voorwaardelijke invrijheidstelling.

De advocaat wees erop dat de houding van Van der Sloot er een is van een grinnikende gangster. Van der Sloot liep na het einde van de zitting opvallend vrolijk naar zijn raadsman en werd ook lachend afgevoerd. Dat gedrag bewijst volgens Alvarez dat Van der Sloot „een psychopaat” is. „En die mogen niet vrijkomen, want dan loopt de samenleving gevaar.”

De advocaat van Joran van der Sloot, José Luis Jimenez, zei dat zijn cliënt het spoor is bijster geraakt omdat hij vijf jaar lang is opgejaagd. Dat gebeurde omdat Van der Sloot in 2005 de laatste persoon was die de Amerikaanse studente Natalee Holloway zag die op Aruba verdween.

Volgens Jimenez heeft Van der Sloot vorige week pas op het laatste moment besloten van strategie te veranderen in zijn verdediging. Aanvankelijk betoogden zijn raadslieden dat Van der Sloot in 2010 onder druk van de politie en in afwezigheid van een tolk zou hebben bekend. Van der Sloot zou nu geen zin meer hebben om zich te verzetten tegen zijn veroordeling. „Hij hoopt alleen op een straf die hem in staat stelt op enig moment weer een normaal leven op te pakken. Met 30 jaar cel heeft hij geen toekomst meer.”

Mocht de rechtbank morgen een straf opleggen die Van der Sloot toch te hoog acht, dan gaat hij volgens zijn raadsman naar alle waarschijnlijkheid in beroep.

    • Marcel Haenen