In alle borstkanker zit verdacht bewaarmiddel

Parabenen, veelgebruikte conserveringsmiddelen in deodorant, zijn terug te vinden in het borstweefsel van alle borstkankerpatiënten. Ook bij patiëntes die nooit deodorant gebruikten.

Op internet wemelt het van de alarmerende berichten waarin staat dat deodorantgebruik borstkanker veroorzaakt. De parabenen in deodorant zouden de boosdoener kunnen zijn. Parabenen zijn stoffen die het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen een beetje naäpen. En de meeste borstkanker groeit onder invloed van oestrogenen. Als andere verontrustende stof wordt het aluminium in deodorant genoemd.

KWF Kankerbestrijding zegt dat die berichten onjuist zijn.

De Britse onderzoeker Phillipa Darbre van de universiteit van Reading schrijft in een vandaag gepubliceerd artikel in het Journal of Applied Toxicology dat ze in alle veertig bij borstkankerpatiëntes operatief verwijderde borsten parabenen vond. Zeven van deze patiëntes gebruikten nooit deodorant. Parabenen worden door de huid opgenomen en zitten in veel cosmetica, maar hoe parabenen in borstweefsel terechtkomen is onbekend. Het is niet onderzocht of vrouwen zónder borstkanker ook parabenen in hun borstweefsel hebben.

Darbre, die al jaren parabenen en borstkanker onderzoekt, toont zich verontruster dan de KWF Kankerbestrijding. De Europese Unie overweegt momenteel om de toegelaten maximumdosis voor twee parabenen in cosmetica te verlagen.