Huizenverkoop vorig jaar 7 pct gedaald

De makelaars van de grootste brancheorganisatie NVM hebben vorig jaar 7 procent minder woningen verkocht dan in 2010. De leden van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (circa 4.000 leden) verkochten vorig jaar 89.210 woningen, op een totale markt van 118.000 transacties. Dat heeft de NVM vanochtend bekendgemaakt.

De gemiddelde prijs van een woning daalde vorig jaar met 4,1 procent ten opzichte van 2010 tot 223.000 euro. Voor dit jaar verwacht de NVM een verdere prijsdaling van 5 procent. „Mensen die nu nog blijven vasthouden aan een te hoge vraagprijs, komen straks van een koude kermis thuis”, aldus NVM-voorzitter Ger Hukker. „Hun woningen zullen niet van de hand gaan.”

Herstel van de woningmarkt zit er in 2012 niet in, denkt Hukker. Hij wijst op onzekerheid bij consumenten door het uitblijven van een integrale aanpak van de woningmarkt door het kabinet. Hij verwacht slecht nieuws uit de Voorjaarsnota en geen snelle oplossing voor de eurocrisis. Huizenkopers zullen de woningmarkt „met de handrem” betreden.

Het afgelopen kwartaal is het slechtste vierde kwartaal voor NVM-makelaars sinds 1994. De verkoop van appartementen, tussenwoningen en hoekwoningen daalde met ruim 14 procent. Het aantal transacties van vrijstaande woningen daalde iets minder (5,3 procent). Hukker: „Dat komt omdat de prijscorrecties in dat segment het grootst zijn.”

Appartementen worden wel nog altijd het best verkocht (31,4 procent van de transacties). De tussenwoning staat op de tweede plaats met 28,3 procent. Vrijstaande woningen worden nog altijd het minst verkocht (12,6 procent) van alle huizen.

Alleen in het derde kwartaal van vorig steeg het aantal transacties ten opzichte van 2010, aldus de NVM. Dit was een kortdurend effect van de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent per 15 juni. Mede door de aanscherping van de normen voor hypotheekleningen door banken en verzekeraars in augustus is het aantal transacties daarna weer gedaald.

In het laatste kwartaal van 2011 duurde het gemiddeld 146 dagen (bijna vijf maanden) om een woning te verkopen. De tussenwoning was opnieuw het snelst verkochte woningtype (124 dagen). Het langst duurt het om een vrijstaande woning te verkopen: 211 dagen (7 maanden).